Home » 3x een succesvolle open dag organiseer je zo

3x een succesvolle open dag organiseer je zo

2020 staat in de kinderschoenen, wat betekent dat we alweer bijna halverwege schooljaar 2019-2020 zijn. Voor veel scholen is dit dé tijd om zich naar de buitenwereld te presenteren en te profileren. Kortom: tijd voor de eerste open dag van het schooljaar. Met deze tips maken jullie er geheid een succes van.

1. De voorbereiding

Laten we maar meteen beginnen met een enorme open deur: een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daar dan ook op tijd mee. Denk na over de wijze waarop je de school wilt presenteren. Welke belofte geef je de potentiële nieuwe leerlingen mee? Welke tone-of-voice kies je voor de communicatie met ouders? Krijgt de open dag misschien een thema? Zet deze elementen op een rij voordat je begint met de daadwerkelijke organisatie van de open dag(en).

2. Wat maakt jouw school bijzonder?

Het is belangrijk om de school netjes op te ruimen, maar denk daarnaast ook bewust na over wat bezoekers wel en juist niet te zien krijgen. Waar wil je de nadruk op leggen? Hoe ga je dat doen? De open dag is bijvoorbeeld een uitgelezen kans om een tentoonstelling te organiseren. Of creëer samen met leerlingen mini-workshops om toekomstig leerlingen alvast een kijkje in de keuken te geven. Vergeet daarbij vooral niet om leerlingen om input te vragen. Zij weten als geen ander waarom ze specifiek voor jouw school hebben gekozen, dus gebruik die informatie om anderen aan te spreken.

3. Hoge informatiedichtheid

Natuurlijk moet het een leuke en sfeervolle dag worden, maar nog belangrijker is dat iedere bezoeker alle informatie krijgt die nodig is om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Welke vakken komen er in de verschillende studiejaren voorbij? Welke vrije ruimte krijgen leerlingen om persoonlijke keuzes te maken? Wat maakt jouw school uniek ten opzichte van andere scholen in de regio? Draag dit uit tijdens de open dag, maar zorg er ook voor dat deze informatie in een overzichtelijk schema met bezoekers mee naar huis gaat of online te vinden is.

Heb jij een gouden tip om van de open dag een doorslaand succes te maken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.