PO, VO en MBO 11 gewoontes van succesvolle leraren

11 gewoontes van succesvolle leraren
1

Wat is het geheim van een succesvolle leraar en hoe word je er zelf een? Met deze 11 gewoontes kom je volgens leerkracht Carrie Lam een heel eind:

1. Geniet van het lesgeven

Hoewel lesgeven soms veeleisend en uitputtend kan zijn, is het vooral een verdienstelijk en heerlijk vak waarvan je, wanneer je voor de klas staat, volop mag genieten. Ongetwijfeld heb je een hart voor kinderen en beleef je veel plezier met de klas. Laat je lessen met interactie tot leven komen, zodat leerlingen betrokken en enthousiast blijven.

2. Maak het verschil

Als succesvolle leraar weet je dat lesgeven gepaard gaat met een grote verantwoordelijkheid. Dat je dus echt het verschil kunt maken. Zorg dan ook dat leerlingen zich bij jou in de klas veilig en gewaardeerd voelen. Kinderen die thuis weinig support ontvangen, krijgen zo van jou dat extra beetje aandacht dan ze nodig hebben.

3. Straal positiviteit uit (ook wanneer het even tegenzit)

Ook al zit alles tegen – was na een korte nacht vanmorgen niet alleen de muesli op, maar vloog ook de ketting nog eens van je fiets – de succesvolle leraar staat stralend voor de klas. Het valt vast niet altijd mee, maar met je professionele smile veeg je de vloer aan met negativiteit. Door positiviteit uit te stralen, stimuleer je niet alleen je eigen welzijn, maar ook dat van de kinderen.

4. Wees persoonlijk

Weet wat leerlingen bezighoudt, zodat je gemakkelijk contact met ze kunt maken. Deel ook jouw interesses met hen, dat verstevigt jullie band. Verdiep je daarnaast in hun leerstijlen. Zo kun je de lessen beter afstemmen op de leerlingen. Minstens zo belangrijk is goed contact met ouders. Maak daarom aan het begin van het schooljaar duidelijk dat ze altijd bij je terecht kunnen met vragen of bij problemen. Investeer ook tijd in het leren kennen van collega’s en draag bij aan een stevig netwerk binnen de school.

5. Ga er honderd procent voor

Of je nu lesgeeft, een rapport schrijft of een collega helpt: zet je voor de volle honderd procent in. Het helpt om te bedenken dat je niet werkt vanuit het idee dat het nou eenmaal zo hoort, maar vanuit een passie voor het vak. Hiermee werk je aan je eigen ontwikkeling én ben je een bron van inspiratie voor anderen. Dankzij jouw inspanningen, halen leerlingen het meeste uit je lessen.

6. Werk georganiseerd

Er komt veel kijken bij het leraarschap. Zorg dat de stapel werk je niet boven het hoofd groeit. Plan zorgvuldig vooruit, het liefst in een overzichtelijke planner. Lijkt dat je te veel werk? Bedenk dan dat het je uiteindelijk juist werk zal schelen. Gebruik een notitieboekje of app waarin je spontane ideeën noteert, die je vervolgens in de planner tot bloei kunt laten komen.

7. Sta open voor kritiek

Als leraar word je voortdurend beoordeeld door je leidinggevenden, collega’s, ouders en niet te vergeten: je leerlingen. Het is verleidelijk om je ervoor af te sluiten wanneer iemand iets aan te merken heeft op je manier van werken. Maar: sta open voor goede kritiek en buig het om in iets waarbij je actie kunt ondernemen.

8. Jouw klas, jouw normen

Maak van het begin af aan duidelijk welke normen er gelden bij jou in de klas. Wat is acceptabel en wat niet? Stel bijvoorbeeld eisen aan hoe leerlingen het huiswerk inleveren. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat je alleen veel van ze kunt verwachten, wanneer je zelf ook veel geeft: practice what you preach.

9. Laat je inspireren

Succesvolle leraren zijn creatief. Dat betekent niet dat je zelf alles helemaal van begin af aan hoeft te verzinnen. Laat je inspireren door verschillende bronnen zoals boeken, Pinterest, YouTube, blogs, etc.

10. Omarm verandering

Hoe goed je ook kunt plannen, er zal altijd een moment komen waarop het anders loopt dan je had verwacht. Het beste wat je op zo’n moment kunt doen, is flexibel zijn en met de stroom meevaren, zonder daarbij het stuur uit handen te geven. Had jij de coronacrisis zien aankomen? Waarschijnlijk niet, maar toch is het je gelukt er het beste van de maken. Wees daar trots op!

11. Reflecteer

Reflecteer om te groeien als leraar regelmatig op je eigen lessen. Wat ging goed en wat kun je nog verbeteren? Bedenk dat we allemaal fouten maken, en dat we daar juist van leren. Dus in plaats van jezelf wijs te maken dat iets mislukt of een zwakte is, beschouw je het als een wijze les. Juist een succesvolle leraar blijft voortdurend leren!

Herken je deze gewoontes? Of heb je er misschien nog aanvullingen op? Laat een reactie achter via onderstaand formulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Van patatgeneratie tot prestatiegeneratie

Wat is het verschil tussen generatie Einstein, prestatiegeneratie, patatgeneratie en generatie Z? Het overzicht is zoek, nooit eerder zijn er zoveel verschillende benamingen geweest...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Schoolleider: geef ruimte en vertrouw op je leraren

Schoolleiders Berenike Vossebeld, Angèl Chen, Mirjam van Ree en Manja Lubberhuizen deden allemaal om een andere reden mee met het onderzoek van Klassewerkplek. Hun...