Het zijn moeilijke tijden als we kijken naar ons onderwijs, met het oog op alle bezuinigingen. Maar waar bij ons bezuinigd wordt op het onderwijs, kiezen ze in Zuid-Korea een hele andere route. Er wordt maar liefst 2 miljard dollar geïnvesteerd in het onderwijs.
In mijn vorige artikel schreef ik al over het experiment van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam om de leerlingen op tablets te laten werken, in plaats van ze met een rugtas vol educatieve kilo’s elke ochtend richting de schoolbanken te sturen.
In Zuid-Korea zien ze deze nieuwe manier van lesgeven ook wel zitten. Wat heet; in 2015 dienen alle papieren boeken uit de scholen verdwenen te zijn en wordt er enkel lesmateriaal aangeboden op een tablet, zo meldde ABC News. Niet alleen het lesmateriaal zelf wordt gedigitaliseerd. Ook moet het mogelijk worden om de lessen vanuit huis te volgen als je door welke reden dan ook verhinderd bent om naar school af te reizen, of als je eens een lesje over de landgrens mee wil pakken.
Nu is het natuurlijk een feit dat Zuid-Korea voorop loopt op technologisch gebied. Dit is ook terug te zien in de mate waarin de jongeren informatie tot zich kunnen nemen. Uit wereldwijd onderzoek blijkt namelijk dat de Zuid-Koreaanse jongeren verreweg het beste in staat zijn om informatie op te nemen die afkomstig is uit digitale bronnen.
Is dit initiatief van Zuid-Korea er één om maar vooruit te blijven lopen op de rest? Of is het een noodzakelijke ontwikkeling waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen?
Beste Jur,
Mijn ervaring in het onderwijs is dat we hier hopeloos achter lopen op Zuid Korea. Hoe is het hier?
Er zijn natuurlijk een aantal scholen waar veel gewerkt wordt met oa laptops en soms al met tablets. Maar hoe zit het met het lesmateriaal, met een beleid om de ict omgeving en het gedrag van de kids te integreren?
Wat ik zie gebeuren is dat door de enorme bezuinigingen op het onderwijs, de scholen die steeds minder geld hebben te besteden, er gigantisch gesneden gaat worden in bv niet onderwijzend personeel die bv in open leercentra binnen de scholen de zaak laten draaien. Ook onderhoud van de vele computers in een school is vaak een gigantische puinhoop omdat er geen budget meer is, docenten vaak met heel andere dingen bezig zijn, ook op hun pc. Stevig beleid over wat wel en niet kan zou op zijn plaats zijn. Als ik zo aan het werk ben op computers in de docentenkamers zie ik vaak door de vervuiling super langzame pc’s. De kids als ze een tablet hebben zullen vlug hun tablet als een speeltje gaan gebruiken. Door een absoluut gebrek aan bijscholing in dit land zal de afstand tussen docenten en leerlingen alleen maar groter worden en zullen allerlei pedagogische principes verder de mist in gaan. De leerling zal al heel vlug veel slimmer zijn dan de leraar. Een mooie balans zou op zijn plaats zijn. Weg dus met de situatie dat de ict man op school onderdelen van kapotte labtops moet gebruiken om überhaupt nog labtops terug te krijgen in het lokaal. BEDRIJFSLEVEN WORDT WAKKER!
Je zult echt behoorlijk moeten investeren, docenten verplicht op bijscholing Slimmerkunde. Ook bijscholing voor ouders. Veel ouders weten totaal niet wat hun kind uitspookt op internet! Discipline dus! Moet kunnen!
Het is allemaal wel zo een beetje zwart wit maar ik kan niet anders. Op projektdagen kom ik in een Apple omgeving waar mensen van Apple laten zien hoe je kunt werken en wat er mogelijk is. Dan is het even slikken als je op school weer met de verouderde spullen moet werken.
Ik stel voor dat wij het voorbeeld van de regering in Seoul ook gaan volgen. Dus ook een paar miljard aan tablets, bijscholing. Maar ook een goede balans zoeken naar onderwijs dat ook face to face momenten heeft. In Zuid Korea is dat echt al doorgeslagen en dat wil je ook niet.
Ik heb het met mijn eigen ogen gezien. Echt iedereen heeft in de metro de oordopjes in en is druk bezig met de smartfone, Tv kijken, gokken etc.
Op economisch gebied verslaan de Koreanen ons echt meer dan dubbel. Als je ziet wat Samsung neerzet..
Ik was op bezoek op Seoul National University, waar een van mijn zonen stage liep , tijdens zijn studie werktuigbouwkunde op de TU Eindhoven
Echt alles top, modern, super computers etc.
Toch was de prof. Daar vol lof over het PGO systeem van oa de UNIMaastricht, TU Eindhoven. Dat zouden ze in Korea goed kunnen gebruiken.
Alles nog eens beschouwend stel ik voor dat er vanuit de uitgevers en het bedrijfsleven een voorstel komt om te komen tot een projectgroep . Deze zou kunnen bestaan uit oa mensen uit de WRR, te denken valt aan Pieter Winsenius, prof. Wim van de Donk. Mensen met visie!
Deze groep zou eens in Korea moeten gaan kijken ( samen met leerlingen, docenten, besturenkoepels en vakbonden, politic, Kennisnet, Ruud de Moor Insituut, Philips, Apple etc)
Wie wil een poging wagen?
En nog iets anders..
De telekomaanbieders gaan de prijzen enorm verhogen. Zit je dan met mijn gloednieuwe HTC Sensation, met mooie apps etc. Dat betekent dus internet uitzetten. De kosten vliegen anders de pan uit en in het onderwijs is het zo dat je als docent zelf alles moet betalen dat hiermee te maken heeft.
Waar ik me heel grote zorgen over maak zijn de super hoge kosten die de leerlingen van nu binnenkort aan de broek krijgen. In mijn dagelijkse werk merk ik , of je nu in tvwo of in lwoo werkt, de kids massaal met hun blackberry PINGEN. Dat gaat dus veranderen. Wie gaat dat dan betalen. Als ik de kids vraag wie hun abonnement betaaltzijn dat de ouders, stiefvader en vooral opa en oma. Ben reuze benieuwd of deze mensen in de gaten hebben wat hun kinderen of kleinkinderen met hun smartfones uitspoken.
Ik daag iedereen die dit leest uit om met oplossingen en slimme tips te komen om een betaalbaar smartfone discours te ontwikkelen.
Zou je niet bij ieder huis waar wifi is, wifi van de gemeentes (zoals in Heerlen) een bordje kunnen plaatsen voor het raam van hier is wifi. Creatief omgaan met je smartfone en wifi.
Theo Wismans
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/digitalnation/view/
Binnen het basisonderwijs is onlangs een groot project gestart nav een studiereis naar Singapore. Binnen dit project staat innoverend leren in een ict-omgeving centraal. Ervaringen uit Singapore worden vertaald naar de Nederlandse praktijk. Deelnemende partijen zijn: stichting SPOM (overkoepelend orgaan basisscholen Gelderland), VPGO, APS, CITO, Acer, Microsoft, MicrowebEdu en ICT primair. Een interessant project, wat zeker de moeite waard is om te volgen en waar echte vernieuwing concreet plaatsvindt.
http://www.ted.com/talks/harald_haas_wireless_data_from_every_light_bulb.html?awesm=on.ted.com_HHaas&utm_campaign=&utm_medium=on.ted.com-static&utm_source=twitter.com&utm_content=awesm-bookmarklet en dan dit verhaal toepassen.. kom op Philips!
Zelf ben ik een leerling van 5 havo. Ik wilde dit jaar graag naar Zuid-Korea om te zien hoe daar alles werkt. Ik ben echt een voorstander van moderne technologie. Op school doe ik niks en thuis doe ik alles met me PC en telefoon. Puur omdat ik daar veel wijzer van wordt omdat als ik iets niet snap meteen kan opzoeken. Zulke dingen sla ik veel sneller op dan als een leraar/lerares mij uitlegt hoe dat moet (niet lullig bedoelt). Zuid-Korea is een droom van me om te mogen studeren. Ik wilde deze komende zomervakantie er al heen, maar van me ouders ben ik dan nog te jong (17), wat me nogal demotiveert om te leren. Ik ben een GROTE voorstander van MODERN. Zelf heb ik ook altijd doppen in de oren en op het internet te surfen, waar ik ook ben. Later wil ik ook immigreren omdat DIT SLOME NEDERLAND alles nogal ‘verneukt’.
henk-jan_sterenberg@hotmail.com
http://www.frankwatching.com/archive/2012/02/02/innovatie-leren-van-digitaal-ontwikkelingswerk/
Ja, ik weet het nu zeker .. wij lopen hier echt achter..scholen en schoolbesturen,,investeer in goede devices en content en bijscholing!!
Spamm
Spamm