Home » Zo maak je van carnaval 2021 een coronaproof feest

Zo maak je van carnaval 2021 een coronaproof feest

Carnaval dit jaar wordt de meest kleinschalige editie ooit. Toch is dat geen reden om er geen feest van te maken. Hoewel er geen optochten en feesten zijn, kunnen we ons natuurlijk wel verkleden, dansen en spelletjes doen. In dit artikel geven we je tips om het carnavalsfeest op jouw basisschool coronaproof te vieren. En dat zes dagen lang: 12 t/m 17 februari.

Carnaval in de klas

‘Als de kindercarnavalsoptocht en het kindercarnavalsfeest niet doorgaan, brengen we kindercarnaval 2021 naar de klas.’ Vanuit die gedachte besloot de Stichting Kindercarnaval al in november vorig jaar om een coronaproof-carnavalsprogramma te bedenken. Samen met alle basisscholen in Delden heeft de stichting een feestelijk programma voor vrijdag 12 februari samengesteld. Via Facebook maken ze dit programma bekend.

De klas als feestzaal, waarom ook niet? Als de scholen na 7 februari weer open zijn, hebben we een paar ideeën voor je:

Tips voor carnaval in de klas

1. Organiseer een modeshow
Zo heeft elke leerling zijn of haar ‘2 minutes of fame’. Je hebt alleen een bluetooth-speaker nodig. Laat de leerlingen hun favoriete liedje kiezen om op te lopen. Zo genieten ze nog meer van hun catwalkmoment! Heb je kinderen met plankenkoorts? Laat hen de jury zijn!

2. Doe een ‘best geklede juf- of meester-verkiezing’
Reken maar dat je leerlingen het geweldig vinden als jij ook verkleed komt. Wil je de kinderen laten stemmen op de mooiste outfit? Ga dan met alle leerkrachten op een rijtje staan, voordat de school begint of in de pauze bijvoorbeeld.

3. Maak er een spelletjesdag van
Met carnaval mag je rekenen en spelling best een keertje overslaan. Doe een carnavalsbingo met kleine prijsjes, laat de kinderen een parcours afleggen met een ballon tussen hun benen of organiseer een carnaval-sjoeltoernooi.

4. Knutsel je carnaval
Carnaval is ook het feest van de vermomming. Maak vrolijke maskers van papier. Het levert geweldige foto’s op die iedereen kan delen. En als je dan toch aan het knutselen bent: maak je eigen muziekinstrument (sambaballen, trommels, feesttoeters) en geef een herrie-concert (online).

Carnaval op afstand met de klas

Blijven de basisscholen gesloten tot de voorjaarsvakantie? Zoeken jullie naar een virtuele vorm voor carnaval 2021? Ook dan is er nog heel veel leuks mogelijk:

1. Organiseer een Prins(es) Carnaval-verkiezing
Elke prins(es) maakt een filmpje van zichzelf. Degene met de meeste stemmen mag zich Prins(es) Carnaval noemen. Je kunt dit met je klas doen, maar ook met je hele school.

2. Verkleed je huisgenoten
Daag elkaar uit om met je ouders of een andere huisgenoot verkleed te gaan. Je kunt dat op een specifieke dag doen, bijvoorbeeld op vrijdag 12 februari. Vervolgens plan je een video-belafspraak in, waar iedereen elkaar kan live bewonderen.
Iets meer werk voor jou maar ook leuk: je vraagt iedereen om een foto of video te maken. Die plak je vervolgens aan elkaar en laat je aan de hele klas tegelijk zien.

3. Kies samen een thema
Hoe leuk is het als jullie dit jaar allemaal in hetzelfde thema verkleed gaan. Van jouw 26 ziekenhuismedewerkers of superhelden maak je vervolgens een mooie collage. Zo heb je een bijzondere herinnering aan een onvergetelijk carnaval 2021.

Hoe vieren jullie carnaval dit jaar? We zijn heel benieuwd. Deel jullie tips en gedachten via het reactieformulier. Alaaf!

 

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.