Home » Zo bouw je interactieve lessen met TED-Ed

Zo bouw je interactieve lessen met TED-Ed

TED-Ed, het onderwijsplatform van TED Talks, functioneert als gateway naar duizenden interessante video’s waarmee je je les kunt verrijken. Je kunt de video’s in hun geheel gebruiken, maar ook is het mogelijk om stukjes te selecteren en er op een simpele manier zelf een les omheen te bouwen. Je leest er meer over in dit artikel.

Vrijwel iedere leraar heeft tijdens de les weleens gebruikgemaakt van een TED-talk. In deze inspirerende keynotes delen mensen vanuit allerlei vakgebieden een idee waarvan zij vinden dat het verspreid moet worden. De slogan van TED luidt dan ook: ideas worth sharing. TED-Ed is de onderwijstak van het platform. Hierbij draait het minder om ideeën, maar meer om wijze lessen: lessons worth sharing.

Binnen het online platform van TED-Ed is het mogelijk om zelf interactieve lessen te maken. Je doet dit aan de hand van de volgende drie stappen:

1. Ga naar de videozoekpagina en selecteer een video. Je kunt hier zoeken op trefwoord. Als je precies weet welke video je gaat gebruiken, kun je hier ook zoeken via de desbetreffende YouTube-URL.

2. Heb je een video geselecteerd? Ga dan verder met de TED-Ed Lesson-editor (je moet hiervoor eerst een account aanmaken). Hier kun je meerkeuzevragen, antwoordvragen, discussiepunten en aanvullende bronnen en/of informatie toevoegen.

3. Alles toegevoegd? Dan kun je de les publiceren. De lespagina is niet voor iedereen zichtbaar. Als maker ontvang je voor jouw interactieve les een unieke URL die je kunt delen met leerlingen.

Aanpassen of hergebruiken

Terwijl de leerlingen druk in de weer zijn met de interactieve les, kun je als docent hun voortgang volgen, hun antwoorden bekijken en feedback geven. Wil je toch nog iets aanpassen of een oude les hergebruiken voor een andere klas? Binnen jouw account kun je iedere gepubliceerde les te allen tijde aanpassen.

Heb jij al weleens gebruikgemaakt van de TED-Ed Lesson-editor? Deel je tips en opmerkingen via onderstaand reactieformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.