Home » ‘Young Adult literatuur kan een opstap zijn naar meer lezen’

‘Young Adult literatuur kan een opstap zijn naar meer lezen’

De 10 leestips van het Jonge Jury Boekgenootschap

Young Adult literatuur is razend populair, maar wat is het eigenlijk? En hoe krijg je leerlingen die niet om boeken staan te springen, hiermee mogelijk toch aan het lezen? Sarah Pronk, adviseur leesbevordering bij Passionate Bulkboek, deelt haar inzichten en tips.

De term Young Adult is relatief nieuw. Het omvat een genre boeken dat zich tussen jeugdboeken en volwassen boeken bevindt, vertelt Pronk. “De boeken gaan over veel onderwerpen die jongeren aanspreken. Van het leven op een school, ontdekken wie je bent, geld verdienen, vriendschappen en coming of age; waar wil ik naartoe in het leven?”

Een van de populairste boekenseries van dit moment is de Heartstopper-serie van Alice Oseman. Inmiddels heeft de 29-jarige Britse schrijfster in deze reeks al vijf graphic novels uitgebracht, waarin illustraties een prominente rol spelen. “Heartstopper gaat over twee jongens, Nick en Charlie. Ze zijn klasgenoten en Charlie vindt Nick bij de eerste ontmoeting meteen leuk. Maar is de liefde wederzijds? Of blijft het bij een vriendschap? Inmiddels is er een Netflix-serie gemaakt en ook die is zeer populair.”

BookTok

Wat ook bijdraagt aan de populariteit van het genre, is BookTok, een populaire hashtag op TikTok waar gebruikers boeken aanbevelen. “Onder deze hashtag komen veel Young Adult boeken voorbij die worden aangeprezen door BookTokkers, jongeren die boeken online recenseren. “Dit soort video’s zet jongeren aan om boeken te kopen en te lezen. Ze bevelen ook weer boeken aan die aansluiten bij wat ze eerder recenseerden, als doorleestip.”

Volgens Pronk helpt het feit dat deze boeken aansluiten bij de levens van jongeren erg mee. “Er is veel herkenning, waardoor de onderwerpen aanspreken. En de boeken lezen snel weg”, vertelt Pronk. De boeken van Mel Wallis de Vries en Chinouk Thijssen zijn daar een goed voorbeeld van. De boeken lezen alsof je een film of serie kijkt. Er gebeurt veel en het is vaak vanaf het begin al spannend.”

Voorlezen

Voor docenten die hun leerlingen willen introduceren in de wereld van Young Adult literatuur, heeft Pronk enkele waardevolle suggesties. “Kijk allereerst naar de interesse van je leerlingen en zorg voor een gevarieerd aanbod van boeken.” De tien populaire titels die Pronk onderaan dit artikel deelt, kunnen daarbij helpen. Ze zijn niet alleen aanraders voor op de leeslijst, je kunt er als docent ook voor kiezen om passages uit deze boeken voor te lezen in de klas. “Mensen vinden voorlezen vaak iets voor jonge kinderen, maar ook voor jongeren werkt dit goed. Zo kun je ze kennis laten maken met nieuwe boeken en genres.”

Wie op zoek is naar boeken die populair zijn bij jongeren, kan ook terecht bij de Jonge Jury. Dit is een leesbevorderingsproject van Stichting Lezen, waar Passionate Bulkboek verantwoordelijk voor is. De tien jongeren van het Jonge Jury Boekgenootschap kiezen uit de groslijst – een overzicht van alle origineel Nederlandstalige boeken uit 2023 – hun favoriete boek. Deze tien leestips zijn peer-to-peer leesadviezen aan hun leeftijdsgenoten. 

Na de bekendmaking van deze tips mag er gestemd worden op alle boeken van de groslijst. Het winnende boek ontvangt de Prijs van de Jonge Jury. “We bieden ook lesmaterialen aan die aansluiten op de tien gekozen boeken. Op de site van de Jonge Jury kunnen docenten verdiepende opdrachten vinden voor leerlingen op het vmbo, havo en vwo.”

Taalcongres

Pronk deelde haar inzichten en tips ook tijdens het Nationaal Taalcongres op 17 januari. Ze stond in de foyer met een kast vol Young Adult boeken waar vele tips uitgewisseld werden. “Ik heb docenten advies gegeven over leesbevordering en ook specifieke vragen beantwoord. Ik heb ontzettend leuke gesprekken gehad met docenten Nederlands, Burgerschap en Engels.”

“Iedereen die aanwezig was, wil graag dat jongeren in contact worden gebracht met boeken. Dan hebben ze iets nodig dat hen aangrijpt.” In die hoedanigheid heeft Passionate Bulkboek ook verschillende trainingen ontwikkeld voor docenten, met als doel om te ontdekken hoe je leerlingen aan het lezen krijgt. “Door middel van wetenschappelijke informatie, opdrachten, tips en de combinatie tussen boeken, creatief schrijven en films, hopen we dat docenten goede middelen hebben om met leesbevordering aan de slag te gaan.”

Voor docenten die op zoek zijn naar nieuwe titels binnen het genre Young Adult literatuur, heeft Pronk een lijst met tien boeken samengesteld. De titels die ook door de Jonge Jury zijn getipt, vind je dikgedrukt in de lijst.

10x Young Adult literatuur

  1. Heartstopper van Alice Oseman
  2. Catch van Elvin Post
  3. Woorden van glas van Pamela Sharon
  4. Pizzamaffia van Khalid Boudou
  5. Toxic van Mel Wallice de Vries
  6. Check & mate van Ali Hazelwood
  7. Jimi Fender Johnson van Buddy Tegenbosch
  8. De spin en de sleutel van Anna Woltz
  9. Vlucht 703 van Chinouk Thijssen
  10. IQ van Erik-Jan Tillema

Sarah Pronk is adviseur leesbevordering bij Passionate Bulkboek.

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.