Home » Waarom particulier onderwijs steeds populairder wordt

Waarom particulier onderwijs steeds populairder wordt

‘Aandacht maakt alles mooier.’ Deze beroemde IKEA-uitspraak is niet alleen van toepassing op meubels, maar ook op het onderwijs. Vanwege de toenemende behoefte aan extra aandacht nam het aantal particuliere scholen in Nederland de afgelopen jaren een enorme vlucht. Wat zijn de overwegingen van ouders? De voordelen voor leerlingen? En hoe geef je als docent goed advies?

Particuliere scholen moeten officieel worden erkend en aan de eisen van de Onderwijsinspectie voldoen.
Een particuliere school staat dus wel onder toezicht, maar krijgt geen overheidssubsidie en heeft daardoor meer vrijheid bij het invullen van de lesuren en de examens. Tussen 2015 en 2018 verdriedubbelde het aantal particuliere po-scholen in Nederland naar zestig. Ook voor het vo groeide het aantal particuliere scholen in 2018 naar vijftig.

Particulier is populair

Redenen voor de groeiende populariteit van het particulier onderwijs liggen voor een groot deel bij de problemen waar het reguliere onderwijs mee te maken heeft. Het lerarentekort zou een van de oorzaken zijn. Daarnaast blijkt uit het rapport ‘Aanvullend en particulier onderwijs‘ dat steeds meer ouders het reguliere onderwijs onder de maat vinden. Naast de grote klassen door het lerarentekort, zou door de hoge werkdruk ook de kwaliteit van de leraren achteruitgaan. Een andere reden voor de toenemende populariteit is volgens het rapport de groeiende bekendheid van het particulier onderwijs.

Passend onderwijs

De privéscholen merken ook een groeiende belangstelling sinds de invoering van de Wet passend onderwijs in 2014. Ook kinderen met speciale behoeften (hoog IQ, dyslexie, adhd, enz.) moesten voortaan een plek vinden op een reguliere school. Daar zijn alleen lang niet altijd voldoende tijd en middelen voorhanden om aan de behoeften te voldoen. Het is daarnaast niet wenselijk dat ‘particulier onderwijs de zorg voor kinderen met een zware ondersteuningsvraag overneemt’, vindt de PO-raad. De Tweede Kamer stemde daarom onlangs voor het combineren en vereenvoudigen van budgetten voor het reguliere onderwijs, zodat er makkelijker aan de hulpvraag kan worden voldaan.

Voor- en nadelen particulier onderwijs

Feit is dat kinderen op wie het reguliere onderwijs niet goed aansluit vaak terechtkomen in het particulier onderwijs. Maatwerk en empathie is wat privéscholen kunnen bieden, zegt Marc Peters (directeur van Winford, een koepel van particuliere scholen) in een artikel in het AD. Voordelen van het particulier onderwijs zijn de kleine klassen met gemiddeld acht tot tien leerlingen. De rust en de persoonlijke aandacht maken dat leerlingen zich beter kunnen concentreren en hun schoolwerk erop vooruit gaat. Een van de grootste nadelen van particulier onderwijs is de prijs: gemiddeld tussen de drie- en twintigduizend euro. Dit werkt ongelijkheid in de hand. Alleen kinderen van rijke ouders kunnen naar deze scholen, terwijl deze vorm van onderwijs toegankelijk zou moeten zijn voor alle kinderen, zeggen ook directeuren van particulier onderwijs.

Tips en informatie

Als docent kun je vragen krijgen van ouders die twijfelen over de keus voor een particuliere school. Veelvoorkomende redenen voor ouders zijn dat hun kind in het reguliere onderwijs dreigt te blijven zitten. Ook een gebrek aan motivatie, te weinig persoonlijke aandacht of ‘geen zin meer om naar school te gaan’, zijn voor ouders redenen om een overstap te overwegen. Ga in dat geval met zowel het kind als met de ouders in gesprek en kijk naar de motivatie. Voor kinderen met behoefte aan meer individuele aandacht, structuur en persoonlijke begeleiding kan de oplossing een particuliere school zijn.

Wat vind jij van de opleving van particulier onderwijs in Nederland? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Bekijk dit stappenplan maar eens.

Bekijk

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.