Home » Doe je voordeel met jouw hobby’s in de klas

Doe je voordeel met jouw hobby’s in de klas

Ben je leraar en heb je naast je werk ook een leuke hobby? Vertel erover in de klas en gebruik je kennis in de les. Zo vergroot je de betrokkenheid van de leerlingen. Benieuwd hoe jij je hobby kunt inzetten? We geven je een aantal tips om mee aan de slag te gaan. 

Enthousiasme werkt aanstekelijk

Enthousiasme werkt aanstekelijk, ook in de klas. Dat ontdekte natuurkundedocent Hubert Ham toen hij zijn passie voor auto’s deelde met zijn leerlingen. ‘Als ik leerlingen laat zien hoe ik mijn hobby kan gebruiken in de les, dan zijn zij ook meer geneigd om een verband te leggen met hun eigen persoonlijke interesses’, schrijft hij in zijn blog. Hij probeert op die manier leerlingen te inspireren hun eigen hobby’s te ontdekken.

Delen van hobby’s goed voor band met leerlingen

Dat het delen van persoonlijke situaties helpt bij binding met je leerlingen, blijkt ook uit de populariteit van docenten op TikTok. Door persoonlijke ervaringen te delen worden docenten voor leerlingen menselijker én toegankelijker. Zelfs als leerlingen niet dezelfde interesses delen, zijn ze meer betrokken bij de les.

Leg het verband tussen jouw hobby’s en de lesstof

Welk vak je ook geeft, er is altijd wel een verband te leggen tussen jouw hobby en de lesstof. Ben jij wiskundedocent en doe je graag spelletjes die je brein trainen? Neem een paar ‘breinbrekers’ mee naar de les en laat je leerlingen oefenen met ruimtelijk inzicht. Of ben je biologiedocent en fotografeer jij in je vrije tijd? Laat leerlingen met hun telefoon foto’s maken van de natuur, zoals bepaalde planten of dieren, en laat ze deze met elkaar delen.

Gebruik voorbeelden uit de praktijk

Maak jouw hobby concreet met voorbeelden. Zo zien leerlingen volgens natuurkundedocent Ham dat wat ze in de klas leren ook kan aansluiten op hun interesses. ‘Ik ben een autoliefhebber en als natuurkundedocent gebruik ik die kennis. Als we het in de les bijvoorbeeld over wrijving hebben, neem ik autobanden mee naar de klas. Mijn leerlingen doen daarmee laboratoriumexperimenten en zien op die manier hoe wrijving werkt.’

Vergroot de betrokkenheid

Zijn jouw leerlingen enthousiast? Met deze tips van Hubert Ham help je ze verder op weg:

  • Toont een leerling interesse in jouw hobby of in een andere hobby? Help de leerling met het vinden van informatie over het onderwerp.
  • Moedig leerlingen aan om op YouTube rond te snuffelen voor video’s en online forums. Geef enkele voorbeelden.
  • Hoe leuk het onderwerp ook is, leren is een moeilijk proces. Vertel dat, door de uitdaging aan te gaan, leerlingen belangrijke vaardigheden kunnen ontwikkelen: bijvoorbeeld doorzettingsvermogen en weten hoe en wanneer je om hulp moet vragen.

 

Gebruik jij je hobby’s in de klas? Wij zijn benieuwd! Deel jouw ervaring via het reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.