Home » Materiaal 12+ » Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid?

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid?

De afgelopen weken kwam twee keer een verdrinking in het nieuws. In beide gevallen ging het om een kind en in beide gevallen gebeurde het in een recreatieplas. Wat de twee zaken gemeenschappelijk hebben is de niet-westerse migratieachtergrond van de kinderen. Wat is hier aan de hand?

Lokale omroepen in Friesland en Noord-Brabant besteedde er aandacht aan. Ook landelijk werd het nieuws opgepikt. In Friesland verdronk een kind een Afghaanse achtergrond en in Noord-Brabant gebeurde dit met een Turkmeens kindje. Met de hitte van de afgelopen weken is het goed denkbaar dat ook zij de verkoeling zochten in een van de vele plassen en buitenzwemplaatsen in Nederland. Gemiddeld gebeurt dit zo’n 78 keer per jaar blijkt uit een overzicht gemaakt door het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt ieder jaar rond deze tijd met actuele cijfers. De Volkskrant greep de twee verdrinkingen aan om de aandacht te vestigen op de ongelijke kans op verdrinking tussen kinderen met en zonder niet-westerse migratieachtergrond. Zo becijferde de krant dat het risico op verdrinking bij kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond zo’n negen tot tien keer hoger ligt dan kinderen zonder migratieachtergrond.

Zwemveiligheid

Het krijgen van zwemles, het zwemmen maar ook andere watersporten horen bij de Nederlandse cultuur. Een bekend stereotype over Nederlanders is dat we leren eerder zwemmen dan dat we leren lopen. Ons land heeft overal slootjes, passen en vaarten liggen. Het is dan ook goed dat je als kind al leert zwemmen. Dan weet je tenminste wat je moet doen als je tijdens het spelen onverhoopt in het water valt bijvoorbeeld. Als het goed is heb je schoolzwemmen gehad, en zwemles. Het afzwemmen voor je zwemdiploma is een traditie. En dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Volgens het CBS verdrinken steeds minder kinderen. En Nederland is vaak sterk vertegenwoordigd op de Olympische Spelen bij het zwemmen. Ook dit is een gevolg van de focus op zwemveiligheid in Nederland.

“We zijn er trots op dat 97 procent van de Nederlanders een A-diploma heeft, maar dat moet 100 procent worden. Daarom is het van groot belang dat iedereen leert zwemmen en zijn diploma’s haalt, zodat we aan de norm van zwemveiligheid voldoen.”

Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) tegen het NHNieuws.

Vluchtelingen en klimaatverandering

Ben je in Nederland geboren dan leer je het vanaf jongs af aan. Maar kinderen en volwassenen die naar Nederland komen om asiel aan te vragen, hebben minder vaak de juiste zwemles gehad. Het ontstaan van de pluriforme samenleving is dus ook een aanleiding voor een goede zwemveiligheid. Het is de gemeente die hier invulling aan moet geven. Naast deze maatschappelijke verandering is het veranderende klimaat ook van invloed op de focus op zwemveiligheid. Het is immers steeds vaker mooi weer in Nederland. De maand juni zit vol met zonnige en droge dagen. Dat betekent dat veel mensen – Nederlanders met en zonder migratieachtergrond, maar ook toeristen – zullen gaan zwemmen om af te koelen. Met de nodige risico’s.

Media berichtten dat er verschillende crowdfundacties zijn opgezet voor de families van de verdronken kinderen. Met een warme zomer voor de boeg is het risico niet minder geworden. Heeft de samenleving hier een collectieve verantwoordelijkheid? Wat denk jij?

Downloads

Bronnen

Bron 1 – Nationale Raad Zwemveiligheid: zwemABC

Bron 2 – NU.NL: Is zwemmen in een natuurplas wel veilig?

Aan de slag met Mens en Maatschappij

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak?

De snelweg A12 was dit weekend weer het toneel van een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. In de media komen verhalen naar voren over een haast feestelijke sfeer, en vele honderden arrestaties. Zijn deze demonstraties hard nodig of laten de arrestaties vooral het voorrecht van hoogopgeleide witte Nederlanders zien? De actiegroep Extinction Rebellion (XR) is …

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak? Read More »

Bekijk

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde?

De een na de andere bekende politicus geeft aan niet meer terug te keren na de verkiezingen. Vaste gezichten verdwijnen daarmee uit de Tweede Kamer – en nemen een bak aan ervaring met zich mee. Tegelijkertijd stijgen nieuwe partijen naar grote hoogte in peilingen. Staat ons land een politieke aardverschuiving te wachten? Het beloofd een …

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde? Read More »

Bekijk

Het vonnis in de Belgische ontgroeningszaak: te mild of gerechtigheid?

In 2018 doorloopt de Belgische student Sanda Dia de ontgroening bij studentenvereniging Reuzegom in Leuven. Een vreselijke ontgroening volgt en Dia komt daarbij om het leven. De rechter heeft nu uitspraak gedaan in de zaak. Dit vonnis maakt een golf van protest los in België. Zijn de straffen te mild of rechtvaardig? De studentenvereniging Reuzegom …

Het vonnis in de Belgische ontgroeningszaak: te mild of gerechtigheid? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.