Home » Materiaal 12+ » Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid?

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid?

De afgelopen weken kwam twee keer een verdrinking in het nieuws. In beide gevallen ging het om een kind en in beide gevallen gebeurde het in een recreatieplas. Wat de twee zaken gemeenschappelijk hebben is de niet-westerse migratieachtergrond van de kinderen. Wat is hier aan de hand?

Lokale omroepen in Friesland en Noord-Brabant besteedde er aandacht aan. Ook landelijk werd het nieuws opgepikt. In Friesland verdronk een kind een Afghaanse achtergrond en in Noord-Brabant gebeurde dit met een Turkmeens kindje. Met de hitte van de afgelopen weken is het goed denkbaar dat ook zij de verkoeling zochten in een van de vele plassen en buitenzwemplaatsen in Nederland. Gemiddeld gebeurt dit zo’n 78 keer per jaar blijkt uit een overzicht gemaakt door het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt ieder jaar rond deze tijd met actuele cijfers. De Volkskrant greep de twee verdrinkingen aan om de aandacht te vestigen op de ongelijke kans op verdrinking tussen kinderen met en zonder niet-westerse migratieachtergrond. Zo becijferde de krant dat het risico op verdrinking bij kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond zo’n negen tot tien keer hoger ligt dan kinderen zonder migratieachtergrond.

Zwemveiligheid

Het krijgen van zwemles, het zwemmen maar ook andere watersporten horen bij de Nederlandse cultuur. Een bekend stereotype over Nederlanders is dat we leren eerder zwemmen dan dat we leren lopen. Ons land heeft overal slootjes, passen en vaarten liggen. Het is dan ook goed dat je als kind al leert zwemmen. Dan weet je tenminste wat je moet doen als je tijdens het spelen onverhoopt in het water valt bijvoorbeeld. Als het goed is heb je schoolzwemmen gehad, en zwemles. Het afzwemmen voor je zwemdiploma is een traditie. En dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Volgens het CBS verdrinken steeds minder kinderen. En Nederland is vaak sterk vertegenwoordigd op de Olympische Spelen bij het zwemmen. Ook dit is een gevolg van de focus op zwemveiligheid in Nederland.

“We zijn er trots op dat 97 procent van de Nederlanders een A-diploma heeft, maar dat moet 100 procent worden. Daarom is het van groot belang dat iedereen leert zwemmen en zijn diploma’s haalt, zodat we aan de norm van zwemveiligheid voldoen.”

Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) tegen het NHNieuws.

Vluchtelingen en klimaatverandering

Ben je in Nederland geboren dan leer je het vanaf jongs af aan. Maar kinderen en volwassenen die naar Nederland komen om asiel aan te vragen, hebben minder vaak de juiste zwemles gehad. Het ontstaan van de pluriforme samenleving is dus ook een aanleiding voor een goede zwemveiligheid. Het is de gemeente die hier invulling aan moet geven. Naast deze maatschappelijke verandering is het veranderende klimaat ook van invloed op de focus op zwemveiligheid. Het is immers steeds vaker mooi weer in Nederland. De maand juni zit vol met zonnige en droge dagen. Dat betekent dat veel mensen – Nederlanders met en zonder migratieachtergrond, maar ook toeristen – zullen gaan zwemmen om af te koelen. Met de nodige risico’s.

Media berichtten dat er verschillende crowdfundacties zijn opgezet voor de families van de verdronken kinderen. Met een warme zomer voor de boeg is het risico niet minder geworden. Heeft de samenleving hier een collectieve verantwoordelijkheid? Wat denk jij?

Downloads

Bronnen

Bron 1 – Nationale Raad Zwemveiligheid: zwemABC

Bron 2 – NU.NL: Is zwemmen in een natuurplas wel veilig?

Aan de slag met Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.