Home » Materiaal 12+ » YouTube-kanaal Jelle’s Marble Runs

YouTube-kanaal Jelle’s Marble Runs

De Amerikaanse tv-show Tonight With John Oliver heeft zich plots opgeworpen als sponsor van een bijzonder Nederlands initiatief van de twee broers Jelle en Dion Bakker. Zij beheren gezamenlijk het YouTube-kanaal Jelle’s Marble Runs.

 

 Vragen vooraf

  1. Heb je al van dit YouTube-kanaal gehoord?
  2. Zo ja, wat vind je van dit kanaal? Zo nee, wat stel je je voor bij een kanaal met de naam Jelle’s Marble Runs?

 

Bekijk de video

Bekijk deze video:

https://nos.nl/video/2334426-nederlandse-broers-scoren-met-youtube-kanaal-over-knikkerbanen.html

 

Vragen bij de video

  1. De eerste spreker (broer Dion) legt uit waarom veel mensen naar het kanaal willen kijken. Welke twee redenen geeft hij?
  2. Veel mensen vonden het in het begin van YouTube al leuk om naar de knikkerbanen van Jelle te kijken. Kun je je dat voorstellen? Leg je antwoord uit.
  3. Wat zijn de gevolgen van de aandacht en de sponsoring van de Amerikaanse tv-show? Noem er twee.
  4. De broers willen nu een bedrijf maken van de knikkerhobby van Jelle. Welke tip zou jij hen daarvoor geven?
  5. Jelle, die de knikkerbanen bouwt, zou graag een museum van zijn werk maken. Voor welk publiek zou zo’n museum geschikt zijn, denk je? Leg je antwoord uit.

  

 Aan de slag

 

Optie 1

Bekijk dit filmpje dat meer achtergrond geeft bij de knikkerbanenfascinatie van Jelle Bakker:

https://www.youtube.com/watch?v=e78hg68_qDo

 

Bekijk daarna een wedstrijd op het YouTube-kanaal, bijvoorbeeld deze:

https://www.youtube.com/watch?v=fvrGNgY9_i4

https://www.youtube.com/watch?v=QTVYLdKqxcI

 

Ben jij iemand die meteen wil blijven kijken? Of juist helemaal niet? Bedenk een openbare opmerking die je zou willen schrijven onder dit filmpje van Jelle’s Marble Runs. Leg uit waarom je voor hiervoor hebt gekozen.

 

Optie 2

 

Bekijk de Amerikaanse tv-show (in het Engels) waarin Jelle’s Marble Runs worden besproken:

https://www.youtube.com/watch?v=z4gBMw64aqk&feature=youtu.be  (bekijk vanaf 17:30).

 

Je ziet hier waarom John Oliver sponsor is geworden van Jelle’s Marble Runs. Welk product zou jij willen sponsoren? Kies een product (alles mag, zelfs een verzonnen product). Neem een reclameboodschap op waarin jij het product vol overtuiging en enthousiasme aanprijst.

 

Optie 3

 

Voor een gekke, creatieve uitdaging: kun jij een gedicht schrijven vanuit het perspectief van een knikker, bijvoorbeeld een knikker die deelneemt aan een spannende knikkerrace?

Antwoorden

WK22_Jelle’s Marble Runs_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Countrymuziek

Beyoncé maakt countrynummer

Beyoncé heeft onlangs een countryalbum uitgebracht. Met de single Texas Hold ‘em behaalde ze als eerste zwarte vrouw een eerste plaats in de Amerikaanse countryhitlijst.

Bekijk
Sulawisi

Nikkelwinning op Sulawesi

In Indonesië wordt op grote schaal nikkel gewonnen. Dat levert het land veel geld op, maar aan de andere kant is de milieuschade door de winning van nikkel groot. Vooral het Indonesische eiland Sulawesi betaalt de prijs.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk
Kunstenares Abramovic

Performancekunstenares Marina Abramović

Op 16 maart 2024 opende in het Stedelijk Museum in Amsterdam een solotentoonstelling met het werk van performancekunstenares Marina Abramović. Het werk van Abramović is vaak choquerend, provocatief en confronterend, bevat veel bloot en wil de mens bevrijden van dogma’s.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.