Home » Materiaal 12+ » Lichaamstemperatuur van 37 graden is een achterhaald gemiddelde

Lichaamstemperatuur van 37 graden is een achterhaald gemiddelde

Dat mensen een lichaamstemperatuur van 37 graden hebben blijkt achterhaald. Moeten artsen nu een andere lichaamstemperatuur als uitgangspunt gebruiken bij het behandelen van patiënten?

Opdracht

Lees en bekijk de bronnen. Beantwoord daarna de vragen.

Bron 1: NOS – Lichaamstemperatuur van 37 graden is een achterhaald gemiddelde

Bron 2: Plus Magazine – Wat moet je doen bij koorts?

Bron 3: Cllipphanger – Wat is griep?

Vragen

  1. Mensen hebben, net als andere zoogdieren, altijd ongeveer dezelfde lichaamstemperatuur. Hoe noem je dieren die zo’n constante temperatuur hebben?
  2. Mensen zijn niet de enige met een constante lichaamstemperatuur. Welke diergroep heeft dit ook?
  3. Hoe zorgen zoogdieren ervoor dat ze niet te snel afkoelen?
  4. Als mensen ziek worden krijgen ze soms koorts. Vanaf welke temperatuur heb je koorts?
  5. Wat is de functie van koorts?
  6. In het NOS-artikel staat dat “De temperatuur is onder meer lager geworden omdat mensen in de loop van de twintigste eeuw gezonder zijn geworden.” Hoe komt het dat mensen in de twintigste eeuw gezonder zijn geworden?
  7. In het NOS-artikel staat dat er vroeger meer mensen syfilis hadden dan nu. Wat veroorzaakt syfilis en hoe kan je dat weten?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Waarom hebben de meeste mensen bruine ogen?

Je oogkleur wordt bepaald door erfelijke factoren die in het netvlies van de ogen zorgen voor de aanmaak van een pigment (kleurstof): melanine. De meest voorkomende oogkleur is bruin, ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.