Home » Materiaal 12+ » Levenslang of hoop op vrijheid?

Levenslang of hoop op vrijheid?

‘Geef me gewoon fokking levenslang! Ik heb het toch gedaan?’, riep de 31-jarige Admilson R. nadat de rechter hem 30 jaar en tbs gaf. Samen met zijn jongere broer Marcos, die 30 jaar zonder tbs kreeg, doodde hij drie mensen. In november 2012 schoot één van de broers een 55-jarige man dood terwijl hij zijn hond uitliet op het Drentse Dwingelderveld. Kort voordat de man stierf gaf hij de pincode van zijn bankpas. In juli 2013 wurgden de broers een bejaard echtpaar in Exloo. Eerst lieten ze de man 25.000 euro van zijn spaargeld overmaken naar zijn lopende rekening, zodat de daders het geld later konden opnemen. De broers wilden snel rijk worden, verklaarden ze voor de rechtbank.

Geen gratie

De officier van justitie had in deze zaak levenslang geëist. De nabestaanden vonden de strafeis terecht. ‘Deze broers spraken alweer over een volgende moord. Als je vindt dat deze mannen toerekeningsvatbaar zijn, dan is levenslang de enige voorstelbare eis’, zei de advocaat van de nabestaanden. Volgens universitair docent strafrecht Wiene van Hattum biedt een levenslange straf zoals hij nu is, geen enkel perspectief in Nederland. ‘Je kunt wel een gratieverzoek indienen, maar dat wordt niet ingewilligd. Ja, er is een keer gratie verleend aan iemand die terminaal ziek was. Hij mocht er niet eerder uit, tot vast stond dat de gedetineerde nog maar twee weken te leven had’, stelt Van Hattum in het Dagblad van het Noorden.

Actie

Als de rechtbank de strafeis van de officier van justitie had overgenomen, dan zaten de broers tot hun dood in de cel. Nu kunnen ze na twintig jaar vrijkomen. De rechtbank van Assen oordeelde dat iemand tot zijn dood opsluiten op gespannen voet staat met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Veroordeelden hebben recht op hoop. Zonder hoop is levenslang een inhumane straf. Nederland is één van de weinige landen in Europa waar levenslang ook echt levenslang is. In België en Duitsland wordt na vijftien jaar detentie gekeken of levenslanggestraften onder voorwaarden vrij mogen komen. Tegenover de NOS liet advocaat Wim Anker weten blij te zijn met de uitspraak van de rechtbank van Assen. ‘Dit is een stevige uitspraak en een signaal aan de politiek. Ik zou zeggen: politiek, kom in actie!’

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.