Home » Materiaal 12+ » Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen.

Vragen vooraf

  1. Wist jij dat visuele kunst gemaakt kan worden door artificial intelligence?
  2. Wat stel jij je voor bij een kunstwerk gemaakt door AI?

Bekijk de video

NOS – Een schilderij gemaakt met AI, is dat kunst?

Vragen bij de video

  1. Hoe werkt een AI-kunstenaar volgens galeriehouder Constant Brinkman?
  2. Voor welk onderdeel is de mens nog nodig?
  3. Geven mensen opdrachten aan de AI-kunstenaars?
  4. Taxateur Patricia Jansma zegt over het schilderij van Irisa dat ze het niet ziet als kunst, maar als illustratie. Is dat een positieve of negatieve uitspraak over het schilderij? Leg uit.
  5. Constant Brinkman zegt: ‘De geest is uit de fles.’ Wat bedoelt hij daarmee?
  6. Aan het einde sluit Constant Brinkman af met de opmerking dat we aan het begin staan van een heel nieuwe revolutie in de kunstwereld. Ben je het met hem eens of niet? Waarom?

Aan de slag

Optie 1

Bekijk de video nog eens. Welk schilderij uit de video spreekt je het meest aan?

Jij mag als medewerker van de galerie het uitlegbordje bij dit schilderij maken. Je noteert hierop:

  1. wat er te zien is op het schilderij. Dit doe je uitgebreid en gedetailleerd.
  2. hoe gespeeld is met vormen en kleuren.
  3. wat bezoekers interessant zouden kunnen vinden aan dit schilderij.
  4. wat dit schilderij zou kunnen betekenen.

Optie 2

Bekijk deze website met voorbeelden van door AI gemaakte kunst. In hoeverre zie je hierin een gevaar voor de kunstwereld? Moet deze ontwikkeling gestopt worden? Wanneer is iets kunst? Bepaal zelf je standpunt en schrijf vervolgens een kort betoog (250 – 500 woorden). Je helder geformuleerde standpunt onderbouw je met drie sterke argumenten.

Heb je extra informatie nodig over de gevaren en de voordelen van AI, zoek dan naar extra bronnen op internet.

Tip: voeg een passende afbeelding aan je betoog toe die je laat maken via AI!

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

  1. Brinkman vertelt dat AI een personage maakt, de kunstenaar. Vervolgens wordt aan dat personage bijvoorbeeld gevraagd waar die geboren is en wat die in het verleden heeft meegemaakt. Op een gegeven moment gaat dat personage dan kunst maken.
  2. Voor het bedienen van het AI-gereedschap.
  3. Nee, ze vragen wat de AI-kunstenaar vandaag heeft gedaan bijvoorbeeld. Dan komt er daarna een afbeelding uit van die activiteit.
  4. Dat is een negatieve uitspraak over het schilderij. Ze ziet het schilderij meer als een plaatje, omdat het menselijke aspect voor haar ontbreekt in het schilderij.
  5. Nu dit eenmaal kan met AI, is deze ontwikkeling niet meer te stoppen, al zouden veel mensen dat willen.
  6. Eigen antwoord. Bijvoorbeeld: ik ben het wel met hem eens, want als je nu een echte kunstenaar bent, moet je misschien je werkwijze ook aanpassen om nog geld te kunnen verdienen.

Andere Lesopener Nederlands

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.