Home » Materiaal 12+ » Kroongetuigen in de rechtspraak: nuttig of onrechtvaardig?

Kroongetuigen in de rechtspraak: nuttig of onrechtvaardig?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) schreef een rapport over de fouten die gemaakt zijn rondom drie recente moorden in Nederland. Deze moorden houden verband met een kroongetuige en het Marengoproces. Hoe nu verder?

De bekendste kroongetuige van Nederland is Nabil B. Hij is kroongetuige in het Marengoproces. Dat is het proces tegen Ridouan Taghi. De OVV onderzocht de beveiliging van drie personen die betrokken waren bij dit proces en die alle drie vermoord zijn. Niet alleen de broer van Nabil B., ook zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries zijn vermoord. Een conclusie van het rapport van de OVV is dat er niet goed wordt gekeken naar de risico’s voor bijvoorbeeld de familie van een kroongetuige. In de afgelopen weken kwam naar buiten dat Nabil B. weer zonder advocaten zit. De advocaten hebben gezegd B. niet meer te willen bijstaan.

Kroongetuigen in het Nederlandse strafrecht

Het gebruik van kroongetuigen is in Nederland niet nieuw. Het is een belangrijk instrument in de strijd tegen zware criminaliteit, zoals de georganiseerde misdaad en terrorisme. Een kroongetuige is iemand die belastende informatie verstrekt over medeverdachten in ruil voor strafvermindering of andere voordelen. In ons strafrecht kan het gebeuren dat een kroongetuige daarom een lagere straf krijgt dan de mededaders. Een kroongetuige moet dan wel alles zeggen wat hij of zij weet en onder ede een verklaring afleggen. Sinds 2006 is dit wettelijk toegestaan.

„Het is belangrijk dat er genoegdoening komt voor de nabestaanden, door de daders strafrechtelijk te vervolgen en via dit onderzoek duidelijkheid te scheppen over de periode in aanloop naar de drie moorden. Ik vind het ook belangrijk dat daarbij wordt erkend dat er fouten zijn gemaakt door de overheid in de beveiligingssituaties van Reduan, Derk Wiersum en Peter R. de Vries. Ik betreur ten diepste dat deze fouten zijn gemaakt. Als verantwoordelijk minister heb ik hiervoor aan de nabestaanden excuus aangeboden.”

Minister van Veiligheid en Justitie Dilan Yeşilgöz(VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Risico’s

Het gebruik van kroongetuigen is niet zonder risico’s. Er zijn tal van gevallen bekend waarbij kroongetuigen valse verklaringen aflegden om zo strafvermindering te krijgen. Een voorbeeld is een rechtszaak over een schietpartij in Utrecht. Deze kroongetuige werd in 2017 veroordeeld voor het afleggen van een valse verklaring. De druk op een kroongetuige kan dus enorm zijn, niet alleen vanuit de autoriteiten, maar ook vanuit de medeverdachten. Een criminele organisatie zou bijvoorbeeld wraak willen nemen. Zoiets gebeurde bij Nabil B.. Zijn broer werd in 2018 doodgeschoten in Amsterdam.

Downloads

Bronnen

Bron 1 – NOS: Advocaten kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij

Bron 2 – NOS: Kamerleden: voorlopig geen nieuwe deals met kroongetuigen

Aan de slag met Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga …

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.