Kind van de Krakatau

Het is 22 december 2018: de vulkaan Anak Krakatau barst met veel geweld uit. Grote aswolken zijn van ver te zien, het vliegverkeer moet worden omgeleid en driekwart van de vulkaan is door de uitbarsting weggevaagd. De vulkaan heeft een berucht verleden. In 1883 veroorzaakte een uitbarsting een enorme tsunami, de knal was tot op ruim 1000 kilometer te horen en het klimaat was door de aswolken nog jaren daarna van slag.

Anak Krakatau
Na de uitbarsting van 1883 is op de oude vulkaan, die voor het grootste deel weg was, een nieuwe vulkaan ontstaan: de Anak Krakatau. Dat betekent ‘kind’ van de Krakatau. Pas sinds ongeveer 1918 steekt het topje van de vulkaan weer boven de zeespiegel uit. De Anak Krakatau groeit heel snel. Het is één van de meest actieve vulkanen op aarde en wordt continu in de gaten gehouden door vulkanologen. In 2012 zagen zij al aankomen dat de Anak Krakatau zou gaan uitbarsten. Ook zagen ze dat de oudere lagen van de vulkaan erg instabiel waren en dat, als ze in zee zouden storten, deze oude lagen een tsunami zouden gaan veroorzaken.

En dat gebeurde dus ook. Een groot deel van de vulkaan stortte in zee, met een tsunami als gevolg. Opmerkelijk genoeg zag de bevolking deze tsunami niet op tijd aankomen, terwijl er wel een waarschuwingssysteem is.

Aardverschuiving
Dit heeft alles te maken met het feit dat het waarschuwingssysteem alleen aardbevingen opmerkt. Deze vloedgolf is veroorzaakt door een grote hoeveelheid rots die in zee stortte. Er was dus geen sprake van een aardbeving maar van een aardverschuiving.
De Anak Krakatau is een stuk kleiner geworden, van de vulkaan is nog maar een kwart over. Toch zal de Anak Krakatau blijven groeien, het gebied is erg actief en meerdere vulkanen barsten regelmatig uit.

Dicht bevolkt
Ondanks het gevaar van vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en tsunami’s is het gebied erg dichtbevolkt. Dit komt doordat de bodem erg vruchtbaar is door de vulkanische as en dus erg geschikt voor landbouw. Ook is de bodem rijk aan mineralen en fossiele grondstoffen als goud, aardolie en aardgas.


Bronnen:
Bron 1 Hoe vulkanen ontstaan
Bron 2 Actieve vulkanen

werkblad-ACTUALITEIT-Kind-van-de-Krakatau (Word)

werkblad-ACTUALITEIT-Kind-van-de-Krakatau (PDF)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Aardrijkskunde

Migranten in het Middellandse Zeegebied

n 2021 kwamen er volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 34.860 asielzoekers naar Nederland. Waaronder ook veel minderjarige vluchtelingen die alleen reisden. Ook andere EU-lidstaten krijgen te maken met migranten die om verschillende redenen naar Europa komen. Afgelopen week kwamen er meerdere boten van hulporganisaties aan met migranten in Italië. In deze lesbrief gaan we …

Migranten in het Middellandse Zeegebied Read More »

Bekijk
Reddingswerkers

Aardbeving op Java

Op maandag 14 november werd het eiland Java opgeschrikt door een aardbeving. Bij deze aardbeving zijn veel mensen omgekomen. De aardbeving vond plaats in Cianjur op 10 kilometer diepte. In grote delen van Indonesië komen er regelmatig aardbevingen voor. In deze lesbrief ga je onderzoeken hoe deze aardbeving kon ontstaan en wat de gevolgen van …

Aardbeving op Java Read More »

Bekijk

De politiek in Brazilië

In deze actuele les bekijken we de gevolgen van de uitslag van de verkiezingen in Brazilië.

Bekijk
Mangroven in de Caribische zee.

Mangroven en klimaatverandering

Na deze vragen snap je waarom mangroven voor gebieden in Pakistan en Suriname de beste vorm van bescherming zijn tegen de stijgende zeespiegel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.