Kikkerlandje met 17 miljoen inwoners

21 maart is altijd een bijzondere dag, omdat dan in Nederland de lente begint. Maar 21 maart 2016 was extra bijzonder. Op die dag had Nederland voor het eerst 17 miljoen inwoners. Hoe vol is het kikkerlandje aan de Noordzee eigenlijk?

Natuurlijke en sociale bevolkingsgroei
De Nederlandse bevolking groeit. De veranderingen in bevolkingsaantal worden veroorzaakt door natuurlijke en sociale factoren. Door geboorte en sterfte verandert de bevolkingsomvang op een natuurlijke manier. Daarnaast zijn er sociale oorzaken. Nederland heeft daar net als elk land ter wereld mee te maken: mensen verlaten een land (emigratie) of komen een land binnen om daar te gaan wonen (immigratie). De factor die voor de meeste verandering van de bevolkingsomvang zorgt, verschilt per land en vaak zelfs per periode.

Bevolkingsprognoses
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt veranderingen in de Nederlandse bevolking bij. Met behulp van economische en demografische gegevens maakt het berekeningen (prognoses) voor de toekomst. Vandaar dat het CBS eind 2015 al voorspelde dat de grens van 17 miljoen inwoners ergens rond 25 maart gepasseerd zou worden. Sommige ouderparen die hun kind op die dag verwachtten, hoopten hun kind als 17 miljoenste Nederlander te kunnen registreren. Helaas voor hen lag dat moment al een paar dagen eerder.

Vol?
Sommige mensen vinden dat Nederland overvol is. Ze wijzen dan op grote sociale problemen in steden, de dagelijkse files en het grote aantal werklozen. De Nederlandse overheid denkt daar anders over. Volgens haar is er geen sprake van overbevolking. Zij ziet de problemen in grote steden als een gebrek aan respect, niet als een gebrek aan ruimte.


Bronnen
Bron 1 Google Maps.
Bron 2 CBS.
Bron 3 Magisch moment.
Bron 4 CBS over bevolkingsgroei.
Bron 5 Meningen over bevolkingsgroei.

2016-04_Werkblad_Kikkerlandje_met_17_miljoen_inwoners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Aardrijkskunde

Migranten in het Middellandse Zeegebied

n 2021 kwamen er volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 34.860 asielzoekers naar Nederland. Waaronder ook veel minderjarige vluchtelingen die alleen reisden. Ook andere EU-lidstaten krijgen te maken met migranten die om verschillende redenen naar Europa komen. Afgelopen week kwamen er meerdere boten van hulporganisaties aan met migranten in Italië. In deze lesbrief gaan we …

Migranten in het Middellandse Zeegebied Read More »

Bekijk
Reddingswerkers

Aardbeving op Java

Op maandag 14 november werd het eiland Java opgeschrikt door een aardbeving. Bij deze aardbeving zijn veel mensen omgekomen. De aardbeving vond plaats in Cianjur op 10 kilometer diepte. In grote delen van Indonesië komen er regelmatig aardbevingen voor. In deze lesbrief ga je onderzoeken hoe deze aardbeving kon ontstaan en wat de gevolgen van …

Aardbeving op Java Read More »

Bekijk

De politiek in Brazilië

In deze actuele les bekijken we de gevolgen van de uitslag van de verkiezingen in Brazilië.

Bekijk
Mangroven in de Caribische zee.

Mangroven en klimaatverandering

Na deze vragen snap je waarom mangroven voor gebieden in Pakistan en Suriname de beste vorm van bescherming zijn tegen de stijgende zeespiegel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.