Home » Materiaal 12+ » Kersthits

Kersthits

Ieder jaar doen artiesten hun best om een kersthit te scoren. Toch zijn het vooral oudere kerstliedjes die écht populair zijn. Hoe komt dat en wat is de magie van een megakersthit?

Vragen vooraf

  1. Kijk jij uit naar kerst? Waarom wel/niet?
  2. Wat is jouw favoriete kerstliedje?

Bekijk de video


Hoe je stinkend rijk wordt van een kerstliedje ??? | Uitgezocht #47 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Wat komt er in jou op als je aan kerstmuziek denkt? Maak een mindmap.
  2. Welke drie elementen maken een liedje ‘kerstig’?
  3. Noem twee feitjes over de geschiedenis van het kerstliedje.
  4. Wat zijn de vaste ingrediënten van de grootste kersthits? Noem er vijf.
  5. Het meest beluisterde kerstliedje is ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey. Welke vaste ingrediënten van een kersthit herken jij in dit nummer?
  6. Waarom is het voor artiesten zo aantrekkelijk om een kersthit te scoren?

Aan de slag

Optie 1

Kies een kerstliedje dat dit jaar is uitgebracht door een bekende artiest. Heeft dit nummer de potentie om uit te groeien tot een kersthit? Schrijf een korte recensie (gebruik ongeveer honderdvijftig woorden) over het nummer waarin je deze vraag beantwoordt en maak daarbij gebruik van jouw kennis over kersthitingrediënten. Klik hier voor meer informatie over het schrijven van een recensie.

Optie 2

Schrijf een songtekst voor een nieuw Nederlandstalig kerstliedje. Zorg dat de tekst van het refrein makkelijk te onthouden en mee te zingen is. Bedenk ook een passende titel en verwerk het woord Kerstmis erin. Klik hier voor meer informatie over het schrijven van een songtekst.

Antwoorden

WK51_Kersthits_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Roddelkanalen op scholen

Afgelopen week werd bekend dat steeds meer scholen te maken hebben met roddelkanalen op TikTok. Op deze kanalen worden roddels gedeeld over leerlingen of docenten van de betreffende scholen.

Bekijk
Vrouwelijke trainer in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.