IJzige kou in de VS

Vorige maand was het bitter koud in grote delen van de Verenigde staten. Een ijskoude poolwind zorgde ervoor dat de temperaturen daalden naar lager dan  -30 graden Celsius. Overdag werd het niet warmer dan -25 graden. In Canada was het zelfs bijna -50 graden. Op bepaalde dagen was het in de VS kouder dan op Antarctica.

Thuis blijven
Het openbare leven lag grotendeels stil door deze kou. De scholen waren dicht, mensen konden niet naar hun werk en ook winkels waren dicht.  Treinen reden niet, er werd geen post bezorgd en ook het vliegverkeer lag stil. Iedereen bleef zoveel mogelijk binnen bij de kachel zitten.

Maatregelen
Maar wat als je dakloos bent? Door de extreme kou zijn er tientallen mensen op straat overleden. Doodgevroren. Ook kwamen in ziekenhuizen mensen binnen met bevriezingsverschijnselen. Meestal ging het dan om de handen, gezicht en voeten. Veel steden richtten zogenaamde ‘warmtecentra’ in. Dat zijn plekken waar daklozen konden verblijven zodat ze niet de kou op straat hoefden te trotseren. Politiebureaus waren open voor mensen om op te warmen.Een anonieme man betaalde voor 70 daklozen een week lang een hotelkamer, zodat ze niet in de kou hoefden te slapen. Helaas zijn er ook veel (oudere) mensen doodgevroren. Toch de straat op gegaan om boodschappen te doen en overvallen door de kou.

Dieren
Boeren hadden veel extra werk tijdens de kou. De machines die ze gebruiken werkten niet of niet goed waardoor het lastig was om de koeien te melken. Kalfjes kregen een extra deken om ze te beschermen en stallen werden dichtgemaakt zodat de wind er niet doorheen kon. Andere dieren hadden ook last van het winterweer. Vogels hadden bevroren pootjes en verhongerden omdat ze geen eten konden vinden.

Economische gevolgen
De extreme koude heeft veel gevolgen gehad voor de economie in de VS. Bedrijven lagen stil en er werd geen geld verdiend. Autofabrieken waren gesloten. Pakketjes die via internet besteld werden konden niet worden bezorgd, vakanties die geboekt waren werden geannuleerd omdat er niet gevlogen kon worden en winkels waren dicht. En ondertussen had iedereen de verwarming aan en werd er veel meer energie verbruikt dan anders. De energiecentrales konden de vraag maar nauwelijks aan.

Nu de extreme kou voorbij is gaat iedereen weer aan het werk. Het leven is weer op gang gekomen en winkels zijn weer open. De winter is nog niet voorbij en het is nog steeds koud in de VS. Maar aan deze kou zijn ze wel gewend.


Bronnen
Bron 1 Soorten regen
Bron 2 Extreme kou

werkblad-ACTUALITEIT-ijzige-kou-in-de-VS (word)
werkblad-ACTUALITEIT-ijzige-kou-in-de-VS (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Aardrijkskunde

Migranten in het Middellandse Zeegebied

n 2021 kwamen er volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 34.860 asielzoekers naar Nederland. Waaronder ook veel minderjarige vluchtelingen die alleen reisden. Ook andere EU-lidstaten krijgen te maken met migranten die om verschillende redenen naar Europa komen. Afgelopen week kwamen er meerdere boten van hulporganisaties aan met migranten in Italië. In deze lesbrief gaan we …

Migranten in het Middellandse Zeegebied Read More »

Bekijk
Reddingswerkers

Aardbeving op Java

Op maandag 14 november werd het eiland Java opgeschrikt door een aardbeving. Bij deze aardbeving zijn veel mensen omgekomen. De aardbeving vond plaats in Cianjur op 10 kilometer diepte. In grote delen van Indonesië komen er regelmatig aardbevingen voor. In deze lesbrief ga je onderzoeken hoe deze aardbeving kon ontstaan en wat de gevolgen van …

Aardbeving op Java Read More »

Bekijk

De politiek in Brazilië

In deze actuele les bekijken we de gevolgen van de uitslag van de verkiezingen in Brazilië.

Bekijk
Mangroven in de Caribische zee.

Mangroven en klimaatverandering

Na deze vragen snap je waarom mangroven voor gebieden in Pakistan en Suriname de beste vorm van bescherming zijn tegen de stijgende zeespiegel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.