Home » Materiaal 12+ » Hoe klimaatbewust ben jij?

Hoe klimaatbewust ben jij?

Afgelopen weekend was er weer een nieuw record; nog nooit was het zo warm op 6 april. Het werd in de Bilt 23,2 graden. De eerste meldingen van bosbranden op Kreta zijn al geweest. Februari was ook al erg warm.

Hoewel dit incidenten zijn, is er wel wereldwijd sprake van een klimaatverandering. Veel mensen maken zich daar erg druk om. Zo waren er weer protesten langs snelwegen. Ook jongeren maken zich zorgen over het klimaat in de toekomst.  Afgelopen maand liet onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zien dat jongeren tussen de 18 en de 22 jaar zich steeds minder klimaatbewust voelen. Maar wat betekent klimaatbewust? 

Klimaatbewust zijn betekent dat je veel nadenkt over in de mate waarin jouw keuzes invloed hebben op het klimaat. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten wat de effecten zijn van jouw keuzes. In deze lesbrief bepaal je aan de hand van de ecologische voetafdruk welke ruimte je inneemt en denk je na over de invloed van je keuzes.

Een vliegtuig stijgt op vanaf Schiphol. 

Opdrachten

1 In hoeverre denk jij dat jouw keuzes invloed hebben op de klimaatverandering?

a Een kleine invloed.

b Een gemiddelde invloed.

c Een grote invloed.

Om een beeld te krijgen hoeveel je kunt bijdragen aan klimaatverandering is een voetafdruk ontwikkeld. Deze geeft aan hoeveel ruimte jij nodig hebt om te kunnen voorzien in je dagelijkse behoefte. Doe de voetafdruktest op wwf.nl
2 Hoeveel ruimte neemt jouw voetafdruk in? 

Als je jong bent dan worden er vaak veel keuzes voor jou gemaakt. Misschien heb je nu nog geen invloed op het huis waar je woont en of je op vakantie gaat. 
3 Zou de voetafdruk minder groot zijn als jij zelf keuzes mocht maken? Waarom wel of waarom niet?

4 Denk jij in het dagelijks leven veel na over de gevolgen die jouw keuzes hebben voor het klimaat? Denk hierbij over wat je eet, hoe je naar school gaat en welke kleding je draagt. 

5 Leg uit waarom je dat denkt en bespreek je antwoord met anderen in de klas. 

Het vliegen heeft een grote belasting voor het milieu en draagt sterk bij aan de   toename van veel CO2 in de atmosfeer. 

6 Zou je later minder gaan vliegen om klimaatverandering tegen te gaan?

Er zijn mensen die zeggen dat het klimaat altijd verandert en dat de mens zich moet leren aanpassen aan het veranderende klimaat. 
7 Noem 3 mogelijke aanpassingen die wij in Nederland moeten doen als het klimaat verandert.

Het KNMI geeft aan dat door klimaatverandering de zomers in Nederland warmer en droger kunnen worden. 
8 Welke invloed hebben de warmere en droge zomers op jouw manier van vakantie houden?

Is je school klimaatbewust bezig? Werk in duo’s.
9 Welke voorstellen zouden jullie aan je schoolleiding willen geven om klimaat bewustere keuzes te maken? Werk minimaal 1 idee uit tot een concreet voorstel. 

Van de makers van De wereld van

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Actuele opdracht Aardrijkskunde

De Europese verkiezingen

In de lesbrief gaan we kijken naar de geschiedenis van de Europese samenwerking en blikken we vooruit op de aankomende verkiezingen.

Bekijk
Bootvluchtelingen van Rwanda

Enkeltje Rwanda

In deze lesbrief leer je meer over de wet en bekijk je wat de redenen zijn om te vluchten, maar ook de redenen om deze wet aan te nemen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.