Home » Materiaal 12+ » Goedkope elektrische auto’s uit China

Goedkope elektrische auto’s uit China

Build your deams uitgetypt op typemachine

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een Chinese autofabrikant die goedkope, elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Vragen vooraf

  1. Ken je de auto’s van BYD?
  2. Waarom zouden deze auto’s uit China gevaarlijk kunnen zijn, denk je?

Bekijk de video

NOS op 3 – Waarom Europa bang is voor deze auto

Vragen bij de video

  1. Wat was een belangrijk gespreksonderwerp, zeker gezien BYD, tijdens het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Europa?
  2. Waar werd BYD in eerste instantie groot mee?
  3. Waarom is BYD opeens zo succesvol?
  4. Waarom lukt het BYD auto’s een stuk goedkoper aan te bieden? Geef drie redenen.
  5. Waarom zijn Europa en de Verenigde Staten bang voor zoveel Chinese auto’s op de weg? Noem twee verschillende redenen.
  6. In hoeverre vind je de angst van de Verenigde Staten en Europa terecht? Leg je antwoord uit met informatie uit de video.

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een ingezonden brief (150 – 200 woorden) aan een landelijke krant. Kies uit één van onderstaande opdrachten:

  • Keuze 1: In je brief probeer je de lezer ervan te overtuigen de verkoop van deze Chinese auto’s in Nederland en Europa een halt toe te roepen. Je geeft minimaal twee onderbouwde argumenten.
  • Keuze 2: In de brief probeer je de lezer ervan te overtuigen dat in Europa en de Verenigde Staten een ongegronde angst is voor deze Chinese auto’s. Je geeft minimaal twee onderbouwde argumenten.

Optie 2

Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

Ontwerp samen een spotprent waarin het nieuws over deze gevaarlijke auto uit China op satirische wijze in beeld gebracht wordt. Is het ontwerp af? Maak dan de definitieve tekening met tekst. Voor tips kun je kijken en luisteren naar tekenaar Joep Bertrams.

Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.