Home » Materiaal 12+ » Enkeltje Rwanda

Enkeltje Rwanda

Begin van de maand vierden we dat we al 79 jaar in vrijheid mogen leven in Nederland. Dat is niet vanzelfsprekend want op dit moment zijn er landen en gebieden waar mensen leven in een oorlog of te maken hebben met extreem geweld. Dat het al zo lang vrede is in het grootste gedeelte van Europa heeft te maken met de eenwording van Europa en de vorming van de Europese Unie.

Deze vrede en veiligheid trekt ook andere mensen aan die zoeken naar een veilig bestaan. Landen binnen Europa gaan hier verschillend mee om. Binnen de Europese Unie zijn er wel afspraken gemaakt over het helpen van landen die aan de buitengrenzen liggen en veel asielzoekers krijgen.

In het Verenigd Koninkrijk willen ze asielzoekers die illegaal naar het Verenigd Koninkrijk zijn gekomen op het vliegtuig zetten naar Rwanda. In deze lesbrief leer je meer over deze wet en bekijk je wat de redenen zijn om te vluchten, maar ook om deze wet aan te nemen. 

Migranten die net gered zijn op het Kanaal komen aan in het Verenigde Koninkrijk.

Opdrachten

Teken op een wereldkaart het Verenigd Koninkrijk en Rwanda in.

Gebruik in de atlas de staatkundige kaart van de aarde.
2 Bereken de afstand in kilometers van Kigali in Rwanda naar London in het Verenigd Koninkrijk.

3 Wat is een pull-factor?

a. een reden om uit een land weg te gaan

b. een reden om in een land te blijven.

c. een positief punt in een ander land

4 Wat is een belangrijke pull-factor om vanuit het noorden en het midden van Afrika naar het Verenigd Koninkrijk te gaan?

Gebruik in de atlas de kaart van de Europese Unie.
De Europese Unie heeft buitengrenzen waar asielzoekers de EU binnen kunnen komen.
5 Teken de buitengrenzen van de EU op je kaart. 

6 Welk natuurlijk obstakel ligt er tussen de Noord-Afrikaanse landen en de Europese Unie?

7 Welke landen liggen aan de “buitengrenzen” van de Europese Unie? Noem minimaal 3 landen die grenzen aan de Middellandse Zee.

Binnen de Europese Unie gaan er ook stemmen op om asielzoekers in de regio waar ze vandaan komen hun asielprocedure te laten starten. 
8 Veel mensen zien dit voorstel zitten vanwege de veiligheid van de asielzoekers. Leg uit waarom.

De regering in het Verenigd Koninkrijk hoopt op deze manier de vluchtelingen te ontmoedigen, dus te voorkomen om naar het Verenigd Koninkrijk te komen door ze naar Rwanda te sturen. 
9 Geef een reden waarom Rwanda graag asielzoekers wilt opvangen die vanuit het Verenigd Koninkrijk komen. 

Toch zijn er veel mensen het niet eens met deze wet. Ook de vluchtelingen organisatie van de VN, de UNHCR, is het hier niet mee eens. Ze geven aan dat vluchtelingen ook beschermd moeten worden en dat alle landen hier een taak in hebben en dat landen deze verantwoordelijkheid niet moeten afschuiven naar andere landen. Andere mensen geven aan dat het een politiek besluit is, dus dat ze dit doen om bij de verkiezingen zo meer stemmen te kunnen krijgen.  Binnen de Europese Unie hebben asielzoekers het recht om in het land te blijven tot de asielprocedure afgerond is. Er zal dus niet snel een vergelijkbare wet komen in Nederland. 
10 Wat is jouw mening over deze wet? Vul de zin aan. Ik vind dat het goed/slecht is dat het Verenigd Koninkrijk deze wet heeft gemaakt omdat….

Van de makers van De wereld van

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Actuele opdracht Aardrijkskunde

De Europese verkiezingen

In de lesbrief gaan we kijken naar de geschiedenis van de Europese samenwerking en blikken we vooruit op de aankomende verkiezingen.

Bekijk
Vliegtuig vertrekt uit Schiphol

Hoe klimaatbewust ben jij?

In deze lesbrief kijk je aan de hand van de ecologische voetafdruk welke ruimte je inneemt en kijk je hoe klimaatbewust je keuzes maakt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.