Home » Materiaal 12+ » Een rookvrije generatie

Een rookvrije generatie

Staatssecretaris Van Ooijen wil de prijs van een pakje sigaretten in stappen verhogen tot veertig euro in 2040. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel rokers pas zullen stoppen als sigaretten ‘onbetaalbaar’ zijn. De prijsverhoging moet leiden tot een rookvrije generatie. Niels van der Laan en Jeroen Woe maakten er in het programma Even tot hier een liedje over.

Vragen vooraf

  1. Rook jij of roken mensen in jouw directe omgeving?
  2. Wat vind jij ervan dat een pakje sigaretten in 2040 misschien veertig euro zal kosten?

Bekijk de video

Een rookvrije generatie | Even Tot Hier | Seizoen 7 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Noem vijf plekken die in de video genoemd worden waar je vroeger wel mocht roken en nu niet meer.
  2. ‘Mijn rokende buurman Cor, werd tachtig, hoor’. Wat kun je aanmerken op deze gedachtegang?
  3. Welke maatregelen zijn er door de overheid genomen om roken tegen te gaan? Noem er drie.
  4. Waar drijven Van der Laan en Woe precies de spot mee in hun liedje?
  5. Is een rookvrije generatie haalbaar volgens jou? Wat is daarvoor nodig?

Aan de slag

Optie 1

Bekijk het volgende filmpje van Arjan Lubach over de overhaaste generalisatie.

Dit willen we niet meer horen: anekdotisch bewijs – Zondag met Lubach (S04) – YouTube

Neem met enkele klasgenoten een filmpje op waarin jullie de overhaaste generalisatie zelf uitleggen met een ander voorbeeld. Laat ook zien onder welke omstandigheden de argumentatie wel klopt. Het filmpje moet sprekend en ludiek zijn en duurt ongeveer een minuut.

Optie 2

Op de volgende website vind je meer informatie over hoe de overheid jongeren ontmoedigt om te gaan roken. Lees de informatie en bekijk de pagina’s waar met een link naar verwezen wordt.

Jongeren ontmoedigen om te beginnen met roken | Roken | Rijksoverheid.nl

Wat vind jij van de omschreven maatregelen en campagnes; zijn er volgens jou betere maatregelen denkbaar? Schrijf hierover een ingezonden brief voor een landelijke of regionale krant. Maak duidelijk wat jouw mening is over het antirookbeleid gericht op jongeren. Ondersteun deze mening met argumenten en voorbeelden. Gebruik ongeveer 200 woorden. Klik hier voor meer informatie over een ingezonden brief.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Roddelkanalen op scholen

Afgelopen week werd bekend dat steeds meer scholen te maken hebben met roddelkanalen op TikTok. Op deze kanalen worden roddels gedeeld over leerlingen of docenten van de betreffende scholen.

Bekijk
Vrouwelijke trainer in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.