Home » Materiaal 12+ » Droogte in het Middellandse Zeegebied

Droogte in het Middellandse Zeegebied

Heb je weleens meegemaakt dat alle planten in je tuin zijn doodgegaan nadat je terugkwam van vakantie? Waarschijnlijk kon niemand ze water geven toen jullie weg waren… Misschien heb je met je vinger in de grond geprikt en gemerkt dat de grond hard en droog was geworden. Ondanks dat je de plant nog water had gegeven vlak voordat je wegging. Als je de planten nu water geeft, zakt het niet weg in de grond. Nee, het stroomt weg óver de grond! In het Middellandse Zeegebied komt dit regelmatig voor. Maar de gevolgen van droogte zijn daar veel ernstiger. Dat was de afgelopen weken weer duidelijk zichtbaar in Spanje.

De afgelopen periode was extreem droog in het Middellandse Zeegebied. Vervolgens viel er in een week tijd heel veel neerslag. In deze lesbrief kijken we wat de gevolgen zijn van de droogte in Spanje. Daarnaast gaan we ook in op de gevolgen van de daaropvolgende neerslag. 

Opdracht

Gebruik de atlas

1. Welk klimaat heeft Spanje volgens de klimaatclassificatie van Köppen? 

2. Kies het juiste antwoord.

a. De waterbalans is negatief doordat er meer water verdampt dan er valt in de vorm van neerslag.

b. De waterbalans is positief doordat er meer verdamping is dan neerslag. 

c. De waterbalans is negatief doordat er verdroging is in deze gebieden door het gebrek aan neerslag.

Bekijk het filmpje ”Na extreme droogte nu zware regenval in Spanje” op nos.nl en maak daarna de onderstaande vraag.

3. Leg in je eigen woorden uit waardoor er overstromingen ontstaan.

Welke gevolgen hebben de vele overstromingen?

4. Bekijk de tabel en maak de juiste combinaties 

1. De neerslag valt in een enorme hoeveelheid in een korte tijd. a. Er ontstaan modderstromen doordat de grond meegenomen wordt.
2. De meeste mensen wonen in dorpjes in de dalen langs een rivier. b. De infrastructuur raakt beschadigd omdat het de enorme hoeveelheid niet aankan in een korte tijd.
3. Door de droogte zijn veel gewassen verloren gegaan. c. De bodem wordt niet meer vastgehouden door de wortels van gewassen en spoelt weg
4. De grond is onbedekt door de aanhoudende droogte. d. Dorpjes moeten worden geëvacueerd.

5.Welke gevolgen heeft de droogte voor de landbouw in Spanje? 

Niet alleen de landbouw heeft te maken met de gevolgen van de aanhoudende droogte, ook de consumenten hebben hier last van.

6. Welke gevolgen kan dit hebben voor de consumenten van deze producten in Spanje? Geef een oorzaak-gevolg relatie. 

In de reportage komt het toerisme ook naar voren als gebruiker van veel water. 

7. In welk seizoen verwacht je de meeste toeristen in Barcelona?

8. Welke twee kenmerken van het klimaat in het Middellandse Zeegebied maken het zowel voor toeristen aantrekkelijk om in deze periode hiernaartoe te gaan als lastig in verband met de droogte?

In de reportage wordt ook gezegd dat de Spaanse regering 2 miljard euro uit gaat geven om de gevolgen van verdroging tegen te gaan. 

9. Denk jij dat Spanje dit in de toekomst vaker moet gaan doen? Geef ook aan waardoor jij dat denkt?

In de reportage geven ze aan dat er in de toekomst een keuze gemaakt moet worden tussen bijvoorbeeld water leiden naar toeristische plaatsen zoals Barcelona of naar gebieden waar veel aan landbouw wordt gedaan. 

10.Wat zou jouw keuze zijn? Gebruik verschillende argumenten om je keuze te onderbouwen.

Stel er is weer sprake van aanhoudende droogte in het Middellandse Zeegebied waardoor er keuzes gemaakt moeten worden in de verdeling van water.

11. Zou jij nog naar Barcelona op vakantie gaan als je weet dat er een watertekort is en er in andere gebieden in Spanje hierdoor niet elke dag water uit de kraan komt? Leg je antwoord uit. 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Actuele opdracht Aardrijkskunde

De Europese verkiezingen

In de lesbrief gaan we kijken naar de geschiedenis van de Europese samenwerking en blikken we vooruit op de aankomende verkiezingen.

Bekijk
Bootvluchtelingen van Rwanda

Enkeltje Rwanda

In deze lesbrief leer je meer over de wet en bekijk je wat de redenen zijn om te vluchten, maar ook de redenen om deze wet aan te nemen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.