Home » Materiaal 12+ » Deze sporter won jaren na hartinfarct goud op sprint-onderdeel Keirin

Deze sporter won jaren na hartinfarct goud op sprint-onderdeel Keirin

Shanne Braspennincx won op de Olympische Spelen in Tokio een gouden medaille op het sprintonderdeel keirin. Zes jaar daarvoor, in 2015, kreeg ze nog een hartinfarct. “Ik ben heel blij dat mijn lichaam dit kan”, zegt ze na afloop van de race.

Bekijk de video en maak de vragen van biologiedocent en toetsen-expert René Westra!

Vragen

1. Shanne Braspennincx is een baanwielrenner en werd in 2021 Olympisch kampioen bij het keirinfietsen. Maar zes jaar daarvoor kreeg ze een hartinfarct. Een van haar kransslagaders bleek flink verstopt. Wat is een kransslagader en waardoor zorgt een verstopping daarin voor grote problemen? 

2. Zijn er ook kransaders en welke functie hebben die? 

3. Het is opmerkelijk dat Shanne een hartinfarct kreeg. Geef twee redenen daarvoor. 

4. In het ziekenhuis werd Shanne gedotterd en kreeg ze een stent. Wat is dotteren voor behandeling en wat is een stent? 

5. Shanne is een flinke tijd onzeker geweest of ze weer kon gaan sporten. Leg dit uit. 

6. Bij keirin rijden wielrenners in een groep een aantal rondes op de baan en de beslissing valt door een sprint op topsnelheid. Het hart wordt hierbij flink belast. Welke twee parameters gaan in waarde omhoog bij zo’n sprint? 

7. Bij mannen zorgt een hartinfarct vaak plotseling voor heftige klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning, misselijkheid en pijn in de schouderbladen. Bij veel vrouwen zie je vaak wekenlang zeurderige en mildere klachten, zoals hartkloppingen en slaapstoornissen. Leg uit dat dit verschil ertoe kan leiden dat een hartinfarct bij vrouwen minder snel duidelijk wordt bij de huisarts.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is synesthesie?

Synesthesie is het vermogen om twee of meer zintuigervaringen te verbinden. Zo kunnen mensen kleuren zien bij muziek, of smaken proeven bij het zien van beelden. Biologiedocent René Westra vertelt je er alles over.

Bekijk

Wat kunnen vleugelslakjes ons vertellen over klimaatverandering?

Zee-engelen en zeevlinders. Deze sprookjesachtig klinkende planktonslakken zijn voor evolutiebioloog Katja Peijnenburg een belangrijke wetenschappelijke bron. Deze vleugelslakken, waar de zee-engelen en zeevlinders samen onder vallen, kunnen ons namelijk van alles vertellen over klimaatverandering. En dat doen ze met hun slakkenhuisjes. Bekijk de video Vleugelslakjes of Klimaatverandering en maak de vragen van toetsen-expert en biologiedocent […]

Bekijk

Wat kunnen we leren van de theremin over ons gehoor?

In deze video bespeelt Grégoire Blanc een bijzonder instrument: de theremin. Dit is een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. De speler raakt het instrument niet aan. De theremin werd uitgevonden door Léon Theremin in 1919 en is daarmee de allereerste analoge synthesizer die ook in […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.