Home » Materiaal 12+ » De wesp

De wesp

Veel mensen hebben een hekel aan wespen en de zoekopdracht ‘wat is het nut van wespen?’ wordt veel gebruikt op Google. Maar nieuw onderzoek toont aan dat wespen juist ontzettend belangrijk zijn voor ons ecosysteem, belangrijker zelfs dan bijen.

Vragen vooraf

  1. Geef jouw mening over de wesp. Gebruik daarbij twee beoordelingswoorden.
  2. Geef nu jouw mening over de bij. Gebruik ook daarbij twee beoordelingswoorden.
  3. Is er een verschil? Zo ja, omschrijf het verschil.

Bekijk de video

Onderzoek toont aan hoe belangrijk de wesp is: ‘We moeten meer van ze houden dan van bijen’ – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Onderzoekers blijken een voorkeur voor bijen te hebben. Wat is de verhouding tussen onderzoeken naar wespen en onderzoeken naar bijen?
  2. In de video komt een hoogleraar entomologie aan het woord. Zoek op wat ‘entomologie’ betekent.
  3. Hoogleraar Marcel Dicke vergelijkt bijen met wespen. Neem onderstaand schema over en vul de voor- en nadelen van bijen en wespen in. Markeer de voordelen voor ons ecosysteem.
Bijen Wespen
1. 1.
2. 2.
3.
  1. Er worden nog meer voordelen van wespen opgesomd. Voeg deze toe aan het schema.
  2. Waarom hebben we ondanks de vele voordelen toch zo’n hekel aan wespen? Geef twee redenen.
  3. Is jouw mening over de wesp veranderd door de video? Licht je antwoord toe.

Aan de slag

Optie 1

Een lofdicht of ode is een enthousiast gedicht waarin iets of iemand verheerlijkt wordt. Schrijf een ode aan de wesp. Laat drie positieve kenmerken terugkomen. Het gedicht moet uit minstens twaalf regels bestaan; je mag zelf bepalen of je het gedicht laat rijmen. Deel het gedicht met klasgenoten.

Optie 2

Niet alleen de wesp wordt door veel mensen als een plaagdier gezien. Bedenk een ander dier waarvoor dat ook geldt. Ga op onderzoek uit en probeer te achterhalen wat het nut is van dit dier. Schrijf hierover een informerende tekst en gebruik ongeveer honderd woorden. Voeg een afbeelding toe van het dier en vergeet niet de gebruikte bronnen te noemen. Maak als klas een boekje over het nut van de door jullie onderzochte plaagdieren.

Antwoorden

WK19_De wesp_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.