Home » Materiaal 12+ » De Weddenschap

De Weddenschap

De Weddenschap is een leescampagne waarbij bekende Nederlanders leerlingen uitdagen om, net als zij, drie boeken te lezen in een half jaar tijd. Dit jaar waren BN’ers Jeangu Macrooy, Dio en Famke Louise de uitdagers. Jeangu Macrooy heeft pas geleden zijn laatste boek uitgelezen en daar vertelt hij over.

Vragen vooraf

 1. Hoeveel boeken lees jij gemiddeld in een half jaar?
 2. Noem de titel van het laatste boek dat jij met plezier hebt gelezen.

Bekijk de video

DERDE BOEKENVLOG JEANGU on Vimeo

Vragen bij de video

 1. Waardoor dacht Jeangu Macrooy voor het lezen al dat Leugenaar Leugenaar een intens boek zou kunnen zijn?
 2. Omschrijf in eigen woorden waar het boek Leugenaar Leugenaar over gaat. Gebruik tussen de dertig en vijftig woorden.
 3. Jeangu Macrooy geeft ook een leeswaarschuwing, welke?
 4. Jeangu raadt jou aan om een boek weg te leggen als het je na tien pagina’s nog niet boeit. Vind jij dit een goede tip? Leg je antwoord uit.
 5. Zou jij Leugenaar Leugenaar willen lezen? Waarom wel/niet?

Aan de slag

Optie 1

Jeangu Macrooy zegt dat boeken nieuwe werelden naar je toe kunnen brengen. Welk boek heeft jou een nieuwe wereld laten zien? Neem, naar het voorbeeld van Jeangu, een filmpje op waarin je dat boek bespreekt. Ga eerst in op jouw eerste indruk, geef daarna een korte samenvatting en bespreek tot slot jouw mening over het boek. Het filmpje moet ongeveer drie minuten duren.

Optie 2

Organiseer een eigen leesweddenschap in de klas. Bepaal samen hoeveel boeken iedereen moet lezen tot de zomervakantie en wanneer de weddenschap ingaat. Verdeel daarna onderling de volgende taken over verschillende groepjes:

 • een lijst met leestips samenstellen (kijk op Leestip De Weddenschap);
 • een ‘leescontract’ opstellen (een contract dat iedereen die meedoet met de leesweddenschap, ondertekent);
 • motiverende posters ontwerpen (deze worden opgehangen in het lokaal);
 • een prijs bedenken voor degenen die de weddenschap winnen en een tegenprestatie bedenken voor degenen die de weddenschap verliezen.

Als de taken uitgevoerd en gedeeld zijn met de klas, kan de leesweddenschap beginnen.

Antwoorden

WK15_De leesweddenschap_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.