Home » Materiaal 12+ » De leeuwen uit Artis moeten weg

De leeuwen uit Artis moeten weg

De drie leeuwen uit dierentuin Artis moeten weg. Deze maand verhuizen Dembe, Kianga en Kacela noodgedwongen naar een dierentuin in Zuid-Frankrijk. Ze krijgen daar een mooier en groter verblijf dan ze in de Amsterdamse dierentuin hebben.

Vragen vooraf

  1. Kom jij graag in een dierentuin? Waarom wel/niet?
  2. Een dierentuin zonder leeuwen, wat vind jij daarvan?

Bekijk de video

Leeuwen uit dierentuin Artis moeten weg – YouTube

Vragen bij de video

  1.  Waarom moeten de leeuwen uit Artis verhuizen?
  2. Beschrijf een verschil tussen een dierentuin van vroeger en een dierentuin van nu.
  3. Waarom moeten juist de leeuwen verhuizen en bijvoorbeeld niet de flamingo’s?
  4. Wat wil de directeur van Artis duidelijk maken met zijn opmerking ‘ze liggen twintig uur per dag’?
  5. Vind jij het goed dat de leeuwen gaan verhuizen of zouden ze in Artis moeten blijven? Leg je antwoord uit.
  6. Vind jij het belangrijk dat de media aandacht besteden aan het bericht dat de leeuwen weg moeten uit Artis? Leg je antwoord uit.

Aan de slag

Optie 1

Al honderd jaar leven er leeuwen in dit verblijf in Artis, maar nu vindt men het verblijf niet meer groot genoeg. Blijkbaar zijn de ideeën over de leefomstandigheden van dieren in dierentuinen veranderd. De Partij voor de Dieren ziet dierentuinen het liefst verdwijnen (Einde aan huidige vorm dierentuin – Partij voor de Dieren). Anderen vinden dat dierentuinen juist een belangrijke functie hebben (7 redenen om toch dol te zijn op dierentuinen | Kidsweek).

Houd een groepsdiscussie over de vraag of dierentuinen nog wel van deze tijd zijn. Verdeel de volgende twee standpunten over de groep:

  • dierentuinen kunnen écht niet meer;
  • dierentuinen zijn hártstikke belangrijk.

Optie 2

Bekijk onderstaande video.

RTL XL – Jinek • Waarom moeten leeuwen in Artis weg?

In de video wordt besproken of het bericht over het vertrek van de leeuwen een promotiestunt is van Artis. Daarmee zou de dierentuin mensen willen overhalen om geld te doneren (Dierentuin ARTIS – In hartje Amsterdam | ARTIS –). Wat denk jij: is dit een cynische gedachte of zit er een kern van waarheid in?

Schrijf een ingezonden brief waarin je aangeeft hoe jij aankijkt tegen het bericht van Artis. Leg uit waarom je dat denkt. Gebruik ongeveer honderd woorden. Stuur de brief naar een regionale of landelijke krant. Kijk op https://www.cambiumned.nl/theorie/schrijven-en-spreken/schrijven/ingezonden-brief/ voor meer informatie over de ingezonden brief.

Antwoorden

WK5_De leeuwen uit Artis moeten weg_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.