De politiek in Brazilië

Bron afbeelding: Shutterstock

Op 2 oktober 2022 waren er verkiezingen in Brazilië. De strijd ging tussen Jair Bolsonaro en Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaro heeft zich verkiesbaar gesteld voor een tweede termijn. Da Silva was al eerder president, van 2003 tot 2010. In deze actuele les ga je kijken wat de verschillen zijn tussen de twee presidentskandidaten en gaan we ook kijken naar de kenmerken van het beleid van deze presidenten.

Opdracht

Probeer de eerste opdracht zonder externe hulpmiddelen te beantwoorden.

1. Geef voor de volgende stellingen aan of ze goed of fout zijn.

a Bolsonaro is een sociaaldemocraat.
b Da Silva is door een corrupte rechter veroordeeld voor corruptie.
c Bolsonaro is eerder veroordeeld voor corruptie.
d Da Silva is een rechtse politicus.

2. Bekijk de volgende politieke fases van Brazilië. Geef voor elke president aan of ze rechts of links georiënteerd zijn.  Hierbij mag je andere bronnen gebruiken

Jaar Naam president Links/Rechts
2002-2010 Da Silva
2011-2016 Rousseff
2016-2018 Temer
2019-2022 Bolsonaro
2022- Da Silva

Lees in de biografie van Da Silva de alinea’s over zijn presidentschap op de website van Britannica.com.

3. Wat zijn volgens jou de belangrijkste positieve kenmerken van het eerste presidentschap van Da Silva van 2002 tot 2010?

Lees in de biografie van Bolsonaro de alinea’s over zijn presidentschap op de website van Britannica.com.

4. Wat zijn volgens jou de belangrijkste positieve kenmerken van het eerste presidentschap van Bolsonaro van 2002 tot 2010?

5. Welke interne factor zorgt ervoor dat er weinig vertrouwen was in de politiek in Brazilië toen Bolsonaro werd gekozen in 2019?

a De vele corruptie schandalen.
b Het opzeggen van handelsverdragen met de Verenigde Staten.
c  Vanwege good governance.

6. Wat voor gevolgen heeft het beleid van Bolsonaro gehad voor de inheemse bevolking van de Amazone?

 Bekijk het filmpje: “Erop of eronder: verkiezingen in Brazilië cruciaal voor de Amazone op rtlnieuws.nl over de verkiezingen en lees het artikel:“ Lula erft verdeeld Brazilie” op nos.nl .

7. Wat is volgens jou het toekomstbeeld van Brazilië op het gebied van de Amazone, de komende 4 jaar? Beredeneer vanuit de dimensies: sociaal-cultureel, fysisch-geografisch, politieke en de economische dimensie.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag met Aardrijkskunde

Migranten in het Middellandse Zeegebied

n 2021 kwamen er volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 34.860 asielzoekers naar Nederland. Waaronder ook veel minderjarige vluchtelingen die alleen reisden. Ook andere EU-lidstaten krijgen te maken met migranten die om verschillende redenen naar Europa komen. Afgelopen week kwamen er meerdere boten van hulporganisaties aan met migranten in Italië. In deze lesbrief gaan we …

Migranten in het Middellandse Zeegebied Read More »

Bekijk
Reddingswerkers

Aardbeving op Java

Op maandag 14 november werd het eiland Java opgeschrikt door een aardbeving. Bij deze aardbeving zijn veel mensen omgekomen. De aardbeving vond plaats in Cianjur op 10 kilometer diepte. In grote delen van Indonesië komen er regelmatig aardbevingen voor. In deze lesbrief ga je onderzoeken hoe deze aardbeving kon ontstaan en wat de gevolgen van …

Aardbeving op Java Read More »

Bekijk
Mangroven in de Caribische zee.

Mangroven en klimaatverandering

Na deze vragen snap je waarom mangroven voor gebieden in Pakistan en Suriname de beste vorm van bescherming zijn tegen de stijgende zeespiegel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.