België wordt Nederland

Enkele weken geleden is Nederland van de ene op de andere dag 15 hectare groter geworden. En  België 15 hectare kleiner. Daar zit wat achter.  

Wat is er aan de hand?
Nederland en België hebben een stukje land aan elkaar gegeven, maar België meer aan Nederland dan andersom. In de achterliggende tientallen jaren was er in het betreffende landschap veel veranderd in het patroon van waterwegen. Door het rechttrekken (kanaliseren) van de Maas werd zowel een stukje van Nederland als een stukje van België afgesneden. Hier en daar ontstonden bovendien eilandjes door aanslibbing. Sommige hoorden bij België, maar lagen aan de Nederlandse kant van de Maas. Beide landen moesten in hun eigen stukje(s) toezicht houden. Dat was lastig, omdat de politie dan altijd per boot daar heen moest. Vanwege de lastige bereikbaarheid voor de politie waren er veel criminaliteit en illegale activiteiten. Campings langs het water bijvoorbeeld hadden daar veel last van en zullen profiteren van meer rust in het gebied.

Hoe wordt dat geregeld, zo’n grenscorrectie?
De onderhandelingen over het ruilen van de stukjes grond duren al jaren. Tijdens het staatsbezoek van het Belgische koningspaar bracht koning Filip ‘een cadeautje mee’: de onderhandelingen waren klaar, de grond kon worden geruild. Tijdens een bijeenkomst van de twee koningsparen en de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen werden handtekeningen gezet. Champagne en blije, trotse gezichten van de aanwezigen onderstreepten het thema ‘Grensoverschrijdende samenwerking’ van het staatsbezoek nog extra. ‘Zelden is een grenscorrectie tussen twee landen zo vreedzaam opgelost!’

Moeten er mensen verhuizen?
Omdat het gebied onbewoond is, hoeven er geen mensen te verhuizen. De grens slingerde in het betreffende landschap grotendeels door het natte natuurgebied de Eijsder Beemden. Daar leven vooral vogels, vlinders en grote grazers zoals Galloway-runderen. In het fraaie wandelgebied kunnen de opvallende grenspaaltjes die de grenslijn zichtbaar maakten nu weg. Of misschien moeten ze  juist blijven staan. Heeft Nederland er gelijk een mooi monument bij – een extra cadeautje.


Bronnen
Bron 1 Cadeautje van de Belgische koning
Bron 2 De Maasplassen
Bron 3 Politiecontrole op illegale activiteiten
Bron 4 Buurlanden passen grenzen aan
Bron 5 Grenscorrectie zonder bloedvergieten

2016-14-Werkblad-Belgie-wordt-Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aan de slag met Aardrijkskunde

Migranten in het Middellandse Zeegebied

n 2021 kwamen er volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 34.860 asielzoekers naar Nederland. Waaronder ook veel minderjarige vluchtelingen die alleen reisden. Ook andere EU-lidstaten krijgen te maken met migranten die om verschillende redenen naar Europa komen. Afgelopen week kwamen er meerdere boten van hulporganisaties aan met migranten in Italië. In deze lesbrief gaan we …

Migranten in het Middellandse Zeegebied Read More »

Bekijk
Reddingswerkers

Aardbeving op Java

Op maandag 14 november werd het eiland Java opgeschrikt door een aardbeving. Bij deze aardbeving zijn veel mensen omgekomen. De aardbeving vond plaats in Cianjur op 10 kilometer diepte. In grote delen van Indonesië komen er regelmatig aardbevingen voor. In deze lesbrief ga je onderzoeken hoe deze aardbeving kon ontstaan en wat de gevolgen van …

Aardbeving op Java Read More »

Bekijk

De politiek in Brazilië

In deze actuele les bekijken we de gevolgen van de uitslag van de verkiezingen in Brazilië.

Bekijk
Mangroven in de Caribische zee.

Mangroven en klimaatverandering

Na deze vragen snap je waarom mangroven voor gebieden in Pakistan en Suriname de beste vorm van bescherming zijn tegen de stijgende zeespiegel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.