Aardbeving op Java

Reddingswerkers

Op maandag 14 november werd het eiland Java opgeschrikt door een aardbeving. Bij deze aardbeving zijn veel mensen omgekomen. De aardbeving vond plaats in Cianjur op 10 kilometer diepte. In grote delen van Indonesië komen er regelmatig aardbevingen voor. In deze lesbrief ga je onderzoeken hoe deze aardbeving kon ontstaan en wat de gevolgen van een aardbeving kunnen zijn. Hiervoor gebruik je een atlas en een computer om informatie op te zoeken.

Opdracht

Zoek op in de atlas waar Java ligt. Zoek de plaats Cianjur op. Of download het KMZ bestand van de website van earthquake.usg,gov en bekijk de locatie.

1. Wat is het kaartnummer waar je deze plaats kan vinden?

2. Waarom is er bij deze aardbeving geen tsunami ontstaan?

Aardbevingen ontstaan vaak door het bewegen van platen, we noemen dit ook wel platentektoniek. Doordat de platen bewegen kan het soms zijn dat platen tegen elkaar aanbotsen, langs elkaar schuren of onder elkaar duiken.

Zoek de kaart van platentektoniek op in Zuidoost-Azië en bekijk dit filmpje van schooltv.nl:

https://player.ntr.nl/index.php?id=WO_NTR_428486

3. Welke beweging heeft voor de aardbeving op Java gezorgd? Schrijf ook de namen van de twee betrokken platen op (tip: gebruik de legenda van de kaart).

Op de kaart van platentektoniek in Zuidoost-Azië is goed te zien dat er een hoog risico is op aardbevingen bij plaatsen die dicht bij een grens van een plaat liggen.

4.Wat valt op als je Maleisië vergelijkt met Java?

Aardbevingen worden vooral gemeten op de schaal van Richter. Deze schaal loopt van 1 tot 12. Hoe hoger het getal is, hoe krachtiger de aardbeving. De aardbeving op Java had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Toch is het niet alleen belangrijk om te weten hoe zwaar de aardbeving was om de gevolgen van een aardbeving in kaart te brengen.

5. Wat zou nog meer belangrijk kunnen zijn om te voorspellen of een aardbeving veel slachtoffers kan veroorzaken? Geef per stelling aan of ze goed of fout zijn.

  1. of de gebouwen stevig genoeg zijn
  2. of de mensen op tijd zijn gewaarschuwd
  3. de afstand tot het epicentrum
  4. of het in een dichtbevolkt gebied is

De gevolgen van aardbevingen zijn vaak erg heftig. Bekijk het filmpje Ooggetuigen aardbeving Java: ‘Alles is weggevaagd’ op nos.nl waarin ooggetuigen hun ervaringen vertellen. In het filmpje wordt er ook nog gesproken over een andere ramp die voor veel slachtoffers heeft gezorgd in hetzelfde gebied.

6. Welk ander natuurverschijnsel is er ontstaan na de aardbeving?

Bekijk met Google Earth/Google Maps de omgeving van het getroffen gebied.

7. Leg in je eigen woorden uit hoe dit verschijnsel kan ontstaan na een aardbeving en heftige regenval?

8. Waarom is het voor reddingswerkers moeilijk om bij de getroffen gebieden te komen?

9. In Indonesië zijn er veel wetten en regels over hoe stevig je een huis moet bouwen. Toch blijkt ook nu weer dat de regels niet goed worden nageleefd. Hoe zou dat komen denk je?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag met Aardrijkskunde

Migranten in het Middellandse Zeegebied

n 2021 kwamen er volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 34.860 asielzoekers naar Nederland. Waaronder ook veel minderjarige vluchtelingen die alleen reisden. Ook andere EU-lidstaten krijgen te maken met migranten die om verschillende redenen naar Europa komen. Afgelopen week kwamen er meerdere boten van hulporganisaties aan met migranten in Italië. In deze lesbrief gaan we …

Migranten in het Middellandse Zeegebied Read More »

Bekijk

De politiek in Brazilië

In deze actuele les bekijken we de gevolgen van de uitslag van de verkiezingen in Brazilië.

Bekijk
Mangroven in de Caribische zee.

Mangroven en klimaatverandering

Na deze vragen snap je waarom mangroven voor gebieden in Pakistan en Suriname de beste vorm van bescherming zijn tegen de stijgende zeespiegel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.