Home » SMS: Social Media Stress

SMS: Social Media Stress

Ruim de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 13 en 17 jaar ervaart gevoelens van stress door het bijhouden van alle sociale media. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij.

 

Buitengesloten
Jongeren zijn vooral bang dat ze dingen missen wanneer ze niet alle sociale media bijhouden. Ruim een derde voelt zich buitengesloten als ze via een sociaal kanaal zien dat vrienden iets aan het doen zijn waar zij zelf niet bij zijn. Ook heeft ruim een derde van de jongeren last van schuldgevoelens wanneer zij niet meteen reageren op een ontvangen bericht. De 17-jarige Marije omschrijft dit gevoel als volgt: “Omdat ik het zelf ook leuk vind als iemand meteen reageert, probeer ik dat ook naar anderen te doen. Dat is wel zo netjes, toch?”

 

Peergroup Pressure
Een ander verschijnsel dat qua omvang en impact steeds groter wordt door de opkomst van sociale media, is peergroup pressure: de druk van de vriendengroep. Berichten op Facebook en Twitter vormen voor jongeren een maatstaf waaraan ze moeten voldoen. Door alle berichten en posts van vrienden wordt het voor de jongere steeds makkelijker om zich te vergelijken met anderen. Dit wordt ook wel ‘Sociale Vergelijking’ genoemd. Een ruime meerderheid van de jongeren is bewust bezig met het opbouwen van de eigen persoonlijkheid en uitstraling door middel van een sociaal profiel. Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren vindt het dan ook erg belangrijk om goed over te komen via sociale media.

 

Nadelen ‘Sociale Vergelijking’
Het nadeel van ‘Sociale Vergelijking’ is dat er jongeren zijn die zich anders voordoen dan dat ze in werkelijkheid zijn. De profielfoto is bijvoorbeeld geretoucheerd of een feestje wordt op Facebook veel leuker gepresenteerd dan dat het in werkelijkheid was. Het geschepte beeld is veel positiever dan de werkelijkheid. Dit resulteert bij sommigen in onzekerheid, een laag gevoel voor eigenwaarde en een negatief zelfbeeld. Het feestje van een Facebook-vriend was immers leuker, en haar vriendinnen zijn veel knapper.

 

De kennis ontbreekt
Misschien wel de belangrijkste bevinding van het onderzoek is dat het jongeren ontbreekt aan voldoende kennis over het gebruik én de werking van sociale media. Jongeren geven aan sommige neveneffecten van sociale media als problematisch te ervaren. Denk hierbij aan het effect op het concentratievermogen, op de schoolresultaten, op beweging en sport en zelfs op de slaap. Deze generatie geeft aan niet goed te weten hoe ze hier anders mee om moeten gaan.

 

Volledige onderzoeksrapportage
De Nationale Academie voor Media & Maatschappij stelde een aantal aanbevelingen en tips samen om de stress, veroorzaakt door sociale media, in te perken. Voor jongeren, maar ook voor u als docent. Deze vindt u achterin de volledige onderzoeksrapportage.

 

Wat doet u om het ‘digitale bewustzijn’ van uw leerlingen te vergroten?

7 reacties op “SMS: Social Media Stress”

  1. Mediacoach

    Wat is in hemelsmaan het ‘digitale bewustzijn’ van leerlingen? Dat er nullen en enen zijn? Dat ze een digitaal leven leiden? Dat ze mobiel internet fijn vinden?

    Ach ja, onderzoek waaruit blijkt dat alle jongeren op Facebook zitten, kan niet zoveel nieuws brengen natuurlijjk. En het leuke is dat je nu kunt zeggen: zie je wel, anderen bevestigen het ook. Ineens gaat iedereen schrijven over ‘onze’ Wifigeneratie, maar wij waren de eersten! Wij zijn de nationale opinieleiders.

    Het is wat suf dat de NOS op dat karretje is gaan zitten, want het is net zoveel ‘nieuws’ als ‘als de stroom uitvalt, weten we ineens niet meer wat we moeten doen op het werk!’. We zijn verslaafd aan internet! Maar toch heel mediasluw van de de Nationale Academie voor M&M dat ze het journaal zo weten te manipuleren! Ik geef ze een 10!

    Op de opleiding voor mediacoaches hebben we van de producenten van dit onderzoek (Hop en Delver) juist geleerd dat we alle bronnen goed moeten onderzoeken. Kritische houding zullen ze dus waarderen! En zij weten natuurlijk heus wel dat ze van WC-eend zijn.

  2. Bamber Delver / Nationale Academie voor Media en Maatschappij

    Het onderzoek naar social media stress onder jongeren heeft veel reacties opgeroepen; dit juichen we zeer toe omdat de onderzoeksuitkomsten stof kunnen bieden voor discussie over b.v. studiebegeleiding van leerlingen (maar dan ook met oog voor het leren omgaan met afleidingen en verleidingen van social media, de plus en de tegens). Voor wie ons antwoord wil lezen op de reacties; wie de buitenlandse onderzoeken wil lezen en wie de meest in het oog springende publicaties wil zien: http://www.mediaenmaatschappij.,nl

  3. Bamber Delver / Nationale Academie voor Media en Maatschappij

    Het onderzoek naar social media stress onder jongeren heeft veel reacties opgeroepen; dit juichen we zeer toe omdat de onderzoeksuitkomsten stof kunnen bieden voor discussie over b.v. studiebegeleiding van leerlingen (maar dan ook met oog voor het leren omgaan met afleidingen en verleidingen van social media, de plus en de tegens). Voor wie ons antwoord wil lezen op de reacties; wie de buitenlandse onderzoeken wil lezen en wie de meest in het oog springende publicaties wil zien: http://www.mediaenmaatschappij.,nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.