Home » Slecht nieuws brengen? Zo doe je dat helder en menselijk 

Slecht nieuws brengen? Zo doe je dat helder en menselijk 

Docent in gesprek met leerling

Een leerling vertellen dat hij of zij gezakt is of een herexamen moet doen: het blijft een van de lastige kanten van ons vak. Toch kun je zo’n gesprek met vertrouwen en zorgvuldigheid voeren. Dit artikel geeft je een concreet stappenplan en praktische tips, zodat je leerlingen ook bij slecht nieuws écht verder helpt. In dit artikel lees je hoe je dit helder en menselijk aanpakt.

Je bent niet de enige

Slechtnieuwsgesprekken zijn pittig, en dat is logisch. Je raakt een gevoelige snaar bij je leerling, die te maken krijgt met emoties als verdriet of boosheid. Jouw eigen gevoel speelt ook mee; jullie hebben immers een band opgebouwd. Daarnaast weet je nooit precies hoe een leerling zal reageren en vaak moet zo’n belangrijk gesprek ook nog eens plaatsvinden onder tijdsdruk. Herkenbaar? Weet dat je hierin niet alleen staat.

Goed voorbereid het gesprek in

Een goede voorbereiding is het halve werk en neemt veel spanning weg. Zorg dat je vooraf de feiten en opties scherp hebt: ken de exacte cijfers, de regels van de school en de mogelijke vervolgstappen zoals herexamen-eisen, alternatieve routes of de rol van de decaan. Weet wat er kan en mag. Daarnaast is het belangrijk om op een rustige plek te gaan zitten, waar je niet gestoord wordt. Neem de tijd voor het gesprek.

SPIKES in het onderwijs

Het SPIKES-model kom oorspronkelijk uit de medische wereld, maar is ook zeer bruikbaar in het onderwijs. Het helpt je structuur aan te brengen in het gesprek.

StapActieVoorbeeld
SettingCreëer een goede sfeer. Zorg voor rust en privacy.‘Fijn dat je er bent. Ga even zitten. Ik wil graag de examenresultaten met je bespreken.’
PerceptiePeil de verwachtingen van de leerling. Hoe kijkt hij/zij er zelf tegenaan?‘Hoe kijk je zelf terug op je examens?’ of ‘Wat zijn je eigen verwachtingen van de uitslag?’
InvitationVraag (impliciet) of de leerling er klaar voor is.‘Ik heb hier de uitslag. Zal ik hem met je delen?’
KnowledgeDeel het nieuws: direct, helder en kort. Geef daarna feitelijke uitleg, doseer informatie.‘Ik heb helaas geen goed nieuws: je bent gezakt.’ of ‘Het resultaat is dat je een herexamen moet doen voor [vak].’
Daarna: ‘Dit komt door [korte uitleg cijfers/norm].’
EmotionsGeef ruimte voor emotie. Luister en erken gevoelens. ‘Ik zie dat je schrikt/boos bent. Dat snap ik heel goed.’ ‘Wat gaat er nu in je om?’ (open vraag). ‘Ik heb gezien hoe hard je gewerkt hebt, dus deze klap is extra zuur.’ (bevestigen).
StrategyBespreek samen het vervolg. Focus op actie en concrete stappen. Vat afspraken samen.‘Oké, dit is de situatie. Hoe nu verder? Wat heb jij nodig voor je her?’ of ‘Welke opties zie jij, of kan ik je helpen verkennen?’
Daarna: ‘Dus, we spreken af dat [concrete actie].’

Actieve of preventieve coping

Leerlingen reageren verschillend op stress en teleurstelling. Hun manier van omgaan (coping) kan actief zijn, zoals het direct aanpakken van het probleem door een leerplan te maken voor een herexamen. Het kan ook passief zijn, zoals de situatie vermijden of ontkennen. Idealiter stimuleer je actieve of preventieve coping, waarbij de leerling vooruitkijkt om herhaling te voorkomen. Help je leerling een effectieve aanpak te vinden.

Coachvragen die je hierbij kunt stellen:

  • ‘Wat helpt jou meestal als je met een teleurstelling te maken krijgt?’
  • ‘Welke eerste kleine stap kun je nu zetten om hiermee aan de slag te gaan?’

De belangrijke nazorg

Na het gesprek is het belangrijk om een paar zaken niet te vergeten. Maak een kort, feitelijk verslag voor jezelf of het leerlingdossier en noteer de gemaakte afspraken. Afhankelijk van de situatie kan een kort vervolggesprek of check-in moment waardevol zijn. Zorg dat ouders/verzorgers (opnieuw) geïnformeerd worden volgens de afspraken en het schoolbeleid, en deel relevante informatie met directe collega’s zoals de decaan. En minstens zo belangrijk: neem zelf ook even een adempauze voordat je doorgaat met het volgende gesprek of de orde van de dag. Zo’n gesprek kan ook jou raken.

Tot slot: oefening baart kunst

Een perfect slechtnieuwsgesprek bestaat niet. Het belangrijkste is dat je er voor je leerling bent, duidelijkheid schept en perspectief biedt in een lastige situatie. Gebruik de tips in dit artikel of het SPIKES-schema als houvast. En onthoud: één gesprek bepaalt zelden alles; jouw begeleiding is een waardevolle stap in een groter proces.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Nederlands juni

Boekentips Nederlands: Online

In een wereld waarin jongeren bijna voortdurend online zijn, speelt ook hun leesvoorkeur zich steeds vaker af in die digitale sfeer.

Bekijk
Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.