Schermtijd jonge kinderen fors toegenomen door coronacrisis

Iene Miene Media onderzoekt jaarlijks het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen. Dit jaar is extra onderzoek gedaan naar het mediagebruik en schermtijd tijdens de coronacrisis. Jonge kinderen blijken meer dan anders naar beeldschermen te kijken.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis besteden jonge kinderen (0-6) gemiddeld 2,5 uur per dag meer aan beeldschermmedia dan ervoor. Dat scheelt zo’n 50 minuten met de normale situatie. Vooral filmpjes zijn populair: het kijkgedrag nam toe van 84 naar 114 minuten per dag. Ook spelletjes zijn in trek: in plaats van 29 minuten, spelen kinderen nu 40 minuten per dag.

Huiswerk speelt een grote rol

Als we alleen kijken naar de groep van 5- en 6-jarigen, dan is de stijging nog iets hoger: per dag bijna 1,5 uur meer dan normaal. Huiswerk lijkt hiervoor verantwoordelijk te zijn; de kinderen kregen van school veel opdrachten die op een scherm moeten worden uitgevoerd. Hieraan besteedden ze gemiddeld 76 minuten.

Van liever niet, naar het is toch wel handig

De meeste ouders willen normaal liever niet dat hun kinderen te veel rondhangen bij televisie en andere beeldschermen. Desondanks zijn ouders, die tijdens de crisis thuis werken en tegelijkertijd ook de kinderen moeten bezighouden, blij om diezelfde media te kunnen inzetten nu de kinderen minder vaak op school zijn.

Zorgen over veiligheid

Toch geven ouders ook aan zich wat meer zorgen te maken over de online veiligheid van hun kroost dan voorheen. Ze vragen zich ook iets vaker af hoe ze het mediagebruik in de hand kunnen houden en of bepaalde sites of spelletjes wel goed zijn voor hun kind. Daarom houden veel ouders een extra oogje in het zeil. Op mediaukkiedagen.nl worden 7 herkenbare vragen over media en opvoeden beantwoord.

Educatieve spelletjes

Educatieve spelletjes worden door menig ouder ingezet. Hierdoor leren de kinderen toch iets terwijl ze spelen op een scherm.

Vind je deze uitkomsten verrassend of had je wel verwacht dat de zorgen iets zouden toenemen? Laat een reactie achter via onderstaand formulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

lesmateriaal bestellen

Nieuw lesmateriaal kopen: hoe werkt dat met de Europese aanbestedingsprocedure?

Wil je nieuw lesmateriaal kopen voor jouw school? Als school ben je een semi-overheidsorganisatie en daardoor gebonden aan de Europese aanbestedingsprocedure. Dit is een ingewikkelde procedure waar je veel tijd aan kwijt kan zijn. Wat de aanbestedingsplicht precies inhoudt én hoe je dit als school aan kunt pakken, legt Cock Meijer, Key-Accountmanager bij Malmberg, je …

Nieuw lesmateriaal kopen: hoe werkt dat met de Europese aanbestedingsprocedure? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.