Thema internationaal onderwijs Professionele ontwikkeling: deze MOOC’S zijn de moeite waard

Professionele ontwikkeling: deze MOOC’S zijn de moeite waard
P

De meeste docenten beginnen het nieuwe schooljaar vol frisse ideeën. Toch maakt het drukke docentenbestaan het soms lastig al die plannen te verwezenlijken. Wellicht bieden de volgende MOOC’s een uitkomst? Ondanks de vaste onderdelen zijn er genoeg studiewerkzaamheden naar eigen voorkeur in te plannen. En ook niet geheel onbelangrijk; deze MOOC’s spelen in op onderwijsontwikkelingen die momenteel in volle gang zijn.

Powerful Tools for Teaching and Learning: Digital Storytelling

Wat:
Tijdens deze MOOC onderzoek je als cursist de mogelijkheden van digitale storytelling in het onderwijs. Vanuit de theorie leer je hoe digitale storytelling kan bijdragen aan een betere leerervaring. Ook ontwikkel je gedurende de cursus de vaardigheden om verschillende elementen – zoals audio, video en animatie – samen te voegen tot een eigen, digitaal verhaal. Daarbij maak je gebruik van het gratis webbased editingprogramma WeVideo.
Geschikt voor: docenten, opvoeders en iedereen die geïnteresseerd is in digitale storytelling
Wanneer: 8 september – 12 oktober 2014
Ga naar de website voor meer informatie

What future for education?

Wat:
Hoe we het onderwijs zien en waarderen hangt samen met persoonlijke onderwijservaringen. Zowel in de schoolbanken als voor de klas of in een andere onderwijskundige rol. Deze verschillende visies geven de toekomst vorm. Tijdens deze MOOC onderzoek je op kritische wijze jouw visie op onderwijs, lesgeven en leren. Dat doe je door bestaande (wetenschappelijke) theorieën en ideeën te toetsen aan jouw visie op de toekomst van het onderwijs. Aan het einde van deze MOOC heb je een steekhoudend antwoord geformuleerd op de vraag: Wat is jouw gewenste toekomst van het onderwijs?
Geschikt voor: docenten, onderwijsprofessionals, opvoeders en ouders
Wanneer: 29 september – 16 november 2014
Ga naar de website voor meer informatie

Five Habits of Highly Creative Teachers

Wat:
Creatief dat zijn we allemaal. Maar hoe zet je die creativiteit nou effectief in voor de klas? Tijdens deze MOOC wordt je als deelnemer aangespoord om creatieve gewoonten te verkennen en eigen te maken. Iedere week onderzoek je – aan de hand van opdrachten en door een persoonlijke visie en aanpak te formuleren – een nieuwe gewoonte. Het doel van deze MOOC is om de persoonlijke creativiteit te verhogen door binnen een creatieve community van onderwijsprofessionals van elkaar te leren.  Nieuwsgierigheid, reflectie en leren te falen staan daarbij centraal.
Geschikt voor: docenten en onderwijsprofessionals
Wanneer: 6 oktober – 15 november 2014
Ga naar de website voor meer informatie

Tinker, Make and Learn

Wat:
Eerder schreven we op Onderwijs van Morgen al over de Creator Society en Maker Movement. Om deze ontwikkelingen een kans van slagen te geven zijn onder andere aandacht voor kritisch denken, mediacreatie, ontwerpen en ondernemerschap van belang. Tijdens de experimentele en interactieve MOOC Tinker, Make and Learn ga je als deelnemer aan de slag met tools en technologische toepassingen die ervaringsgericht leren faciliteren. Ook maak je kennis met best practices en leer je hoe je met behulp van technologische toepassingen projecten met maximaal leerrendement organiseert. Om ervaring op te doen ga je natuurlijk ook zelf aan de slag als maker
Geschikt voor: docenten en onderwijsprofessionals
Wanneer: 15 december 2014 – 31 mei 2015
Ga naar de website voor meer informatie

Welke MOOC lijkt jou de moeite waard? En heb jij al eens een MOOC gevolgd of ben je dat binnenkort van plan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

1 REACTIE

  1. Ik heb zojuist de MOOC Leaders of Learning van HarvardX via het platform van edX afgerond. Erg interessante MOOC die inzicht bood in je eigen visie op leren en middels een framework inzicht bood in de andere visies op leren. De cursus ging vervolgens in op welke soorten leiderschap, organisatie vormen & onderwijs ontwerpen het beste pasten bij de verschillende kwadranten van het framework. Helaas nu dus afgelopen, maar edX heeft meer interessante MOOCs op onderwijsgebied om in de gaten te houden. Ik heb mezelf bijvoorbeeld nu ingeschreven voor de MOOC ‘Data, Analytics & Learning’ die 19 oktober start over het inzetten van Big Data en Learning Analytics voor leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

11 gewoontes van succesvolle leraren

Wat is het geheim van een succesvolle leraar en hoe word je er zelf een? Met deze 11 gewoontes kom je volgens leerkracht Carrie...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...