Een initiatief van Malmberg

Hgh? Wbj? Over afko’s en andere chattaal

Jongeren sturen elkaar veel berichtjes en doen dat razendsnel. En dat is niet gek: gemiddeld zitten jongeren namelijk in wel tien WhatsApp-groepen. Om te voorkomen dat ze een appje met de boodschap ‘tl;dr’ (too long; didn’t read) krijgen, houden ze het liever kort. Vliegen de afko’s (afkortingen) jou ook regelmatig om de oren en heb je geen idee waar je leerling het over heeft? Wij helpen je op weg. 

Hoe chattaal is ontstaan

Het gebruik van afkortingen is begonnen met de komst van de sms. Want ja, waarom zou je twee sms’jes versturen als je het ook in één kunt proppen? Het begon met een paar simpele afkortingen als ‘ff’, ‘w8’, ‘ajb’, ‘suc6’ en ‘lol’. Denk jij nu omg, wbj (ohmygod, wat bedoel je)? Schrik dan niet, want de lijst is inmiddels een stuk langer geworden. Ook komen er regelmatig nieuwe woorden bij.

10 veelgebruikte afkortingen

Inmiddels appen we erop los en kan niemand meer om de populaire chattaal heen. Ook op social media-platformen zoals YouTube, Instagram, TikTok en Snapchat maken jongeren veel gebruik van afkortingen.

Misschien gebruik je ze zelf ook wel eens. Bijvoorbeeld het ingeburgerde ‘btw’ (by the way), ‘wss’ (waarschijnlijk) of ‘idd’ (inderdaad). Grote kans dat je onderstaande afkortingen van leerlingen een keer voorbij ziet komen:

Wdj = Wat doe je?
Wbj = Wat bedoel je?
Wrm = Waarom?
Dm = Direct message
Fb = Facebook
Yt = YouTube
Hgh= Hoe gaat het?
Hbj = Hoe bedoel je?
Np = No problem
Jmj = Ja, met jou?

Wil je meer chatbegrippen kennen? Bekijk de lijst met chattaal

Tips voor het omgaan met afkortingen in de klas

Door chattaal op een leuke manier in je lesstof te verwerken, kun inspelen op het gedrag van je leerlingen. Laat leerlingen bijvoorbeeld een chatgesprek vertalen naar officieel Nederlands. Stel daarbij vragen als: kun je je gevoelens of gedachten in officieel Nederlands duidelijker uitdrukken dan in chattaal? Of maak een quiz: welk Nederlands woord hoort bij de afkorting?

Suc6!

Meer lezen over taal? Eerder verscheen op Onderwijs van morgen het artikel Hoe het coronavirus de Nederlandse taal verandert

Gebruiken jouw leerlingen veel afkortingen in de klas? Welke afkortingen gebruik jij? Wij zijn benieuwd! Deel het met ons via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.