Een initiatief van Malmberg

Een goed begin: 3 lesideeën om elkaar beter te leren kennen

elkaar leren kennen

De redactie van Onderwijs van Morgen publiceert deze zomer iedere week een nieuw artikel in de rubriek ‘Een goed begin’. Hierin vindt u tips en suggesties, waarmee u goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar begint. In dit artikel vindt u 3 lesideeën waarmee u en uw leerlingen elkaar beter leren kennen.

De lesideeën in dit artikel zijn afkomstig uit de Engelstalige reader 100 ideas to start the year Back-to-school icebreakers. Raadpleeg deze pdf voor nog veel meer leuke lestips om elkaar beter te leren kennen.

1. Brieven schrijven

Schrijf voor het begin van de eerste les een brief aan uw nieuwe leerlingen. Introduceer uzelf en vertel vast het een en ander over wat u het komende schooljaar van plan bent. Vertel leerlingen ook wat persoonlijke dingen over uzelf. Bijvoorbeeld over wat u deze zomer heeft gedaan, welke muziek u het liefst luistert en wat u graag doet in uw vrije tijd. Stel in uw brief ook vragen aan uw kersverse leerlingen. Vraag bijvoorbeeld naar waar ze op vakantie zijn geweest, waar ze goed in zijn en wat ze het leukste vinden aan school. Lees uw brief tijdens de eerste les voor en toon hem vervolgens op het digibord. Geef iedere leerling een vel briefpapier (kan natuurlijk ook digitaal) en laat ze uw brief beantwoorden. Laat enkele leerlingen hun brief voorlezen en plaats de rest in de elektronisch leeromgeving.

2. Woordenboek der leerlingen

Schrijf 5 vragen op het bord. Denk bijvoorbeeld aan: Wat is je naam? Waar ben je geboren? Hoeveel broers en/of zussen heb je? Hoe heten ze? Heb je een huisdier? Vraag leerlingen om deze vragen over te nemen en er nog vijf vragen – die ze aan klasgenootjes kunnen stellen – bij te verzinnen. Maak groepjes van twee en laat leerlingen elkaar interviewen en de antwoorden onder de vragen noteren. Laat ze ook een ‘pasfoto’ maken van elkaar. Vervolgens gaan leerlingen weer zelfstandig aan de slag met deze input. De vervolgopdracht is namelijk om een definitie van de medeleerling te schrijven. Bijvoorbeeld: Willems, Klaas. (mannelijk). 1. Geboren in Den Bosch, Noord-Brabant. 2. Geen broers of zusjes. etc. Maak van alle definities een klassenwoordenboek en deel deze met uw leerlingen en collega’s.

3. Dicht erop los

Laat iedere leerling een lettervers schrijven. Dit is een gedicht waarvan de beginletters de naam van de auteur vormen. De woorden moeten iets zeggen over de persoonlijkheid, interesses of uiterlijke verschijning van de leerlingen zelf. Laat leerlingen eventueel een woordenboek gebruiken en kies eventueel als variatie voor langere zinnen. Met deze activiteit leren u en uw leerlingen veel over hoe leerlingen zichzelf zien. Een voorbeeld:

Leergiering
Introvert
Natuurliefhebber
Dromer
Atletisch

Heeft u ook een leuke manier om elkaar aan het begin van het schooljaar beter te leren kennen? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.