Een initiatief van Malmberg

3 veelvoorkomende stressfactoren bij leerlingen

Iedereen heeft weleens last van stress. Zo ook leerlingen, in toenemende mate zelfs. Voor hen neemt de druk om te presteren namelijk toe. Soms begint dit al op de basisschool, rondom het afnemen de citotoets. Dergelijke langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op hun ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om stressfactoren te herkennen en waar mogelijk te reduceren.

We zetten drie veelvoorkomende stressfactoren voor je op een rij:

1. Sociale veranderingen

De overgang naar de middelbare school is voor veel leerlingen een grote verandering. Waar ze eerst de oudste en coolste waren, zijn ze nu de jongste leerlingen op school. Brugpiepers hebben vaak nog geen idee wat de veelal ongeschreven regels precies zijn. Dat kan een hoop stress veroorzaken. Ineens zit je naast iemand die je niet kent en het is daarnaast nog maar afwachten hoe je in de nieuwe groep valt. Sociale onzekerheid leidt tot piekeren (vinden ze me wel aardig? Doe ik het zo wel goed? Is deze tas niet belachelijk?). Wanneer deze gedachtes te lang aanhouden, kunnen ze leiden tot flinke stress bij het leggen van nieuwe contacten.

2. Verantwoordelijkheid

Op de middelbare school wordt van leerlingen verwacht dat ze hun zaakjes zelf regelen. Ineens hebben ze veel meer huiswerk en moet er regelmatig worden geleerd voor overhoringen en proefwerken. Dat terwijl het vermogen om te plannen bij veel leerlingen nog volop in ontwikkeling is. Dat gaat nou eenmaal niet over een nacht ijs. Dit kan problematisch zijn voor wie moeite heeft met zelfdiscipline.

3. Prestatiedruk

Ook wie geen stress ervaart van de toegenomen eigen verantwoordelijkheid, kan het behoorlijk benauwd krijgen van alle (onuitgesproken) verwachtingen over het presteren op school. Voor veel ouders en leerlingen zijn hoge cijfers en goede resultaten heilig. Dit terwijl cijfers slechts een weerspiegeling zouden zijn van wat je al beheerst en waar nog aan gewerkt kan worden, ze zijn geen doel op zich. Althans, dat zouden ze niet moeten zijn.

Welke stressfactor(en) merk jij op bij jouw leerlingen? En wat doe je eraan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

One Response

  1. Naar aanleiding van de prestatiedruk die de leerlingen voelen, heb ik een artikel geschreven. Misschien kunnen jullie hier iets mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.