Onze RSS-feed nu ook op onderwijsnieuwsdienst.nl

1

Sinds enige tijd is Onderwijsvanmorgen ook te volgen via Onderwijsnieuwsdienst.nl, een website waarop alle (of in ieder geval erg veel) nieuwsfeeds van onderwijsgerelateerde websites worden verzameld. Erg handig! Je kunt alle artikelen rechtstreeks op hun site bekijken maar ook in een RSS-reader op je eigen computer. Daarbij kun je gemakkelijk kiezen uit thema’s die jou interesseren en blijf je eenvoudig op de hoogte van de laatste nieuwsberichten in onderwijsland. Maar wat is RSS eigenlijk precies, wat heb je eraan en hoe werkt het?

Computers in de klas geeft het eigenlijk heel duidelijk aan: het is “koppensnellen… Dagelijks – zonder daarvoor iets te hoeven doen – het actuele onderwijsnieuws bekijken op verschillende websites.” Om dit te kunnen doen, genereren veel nieuwssites en weblogs een bestand waarin de nieuwste artikelen van de site staan weergegeven. Dit bestand is de RSS-feed. Om zo’n feed te lezen kun je je erop abonneren met een RSS-reader.

RSS-readers kun je gratis downloaden voor op je computer, bijvoorbeeld bij Feedreader.com of RSSreader.com. Je kunt ook een online programma gebruiken, bijvoorbeeld Google reader of Bloglines. En steeds vaker kun je de RSS-feeds ook rechtstreeks in een apart mapje van je emailprogramma ontvangen (Bv in Outlook), in je browser bekijken (Bv in Explorer) of zelfs op je mobiele telefoon binnen krijgen.

Als je een RSS-feed eenmaal in je reader hebt geplaatst en er verschijnt een nieuw artikel, dan wordt dit weergegeven in de RSS-reader. Je hoeft dus niet steeds naar de site zelf om te kijken of er een nieuw artikel is geplaatst. Bovendien kun je de feeds van verschillende sites in één reader bekijken waardoor je alles overzichtelijk bij elkaar hebt. Er zijn ook sites die voor hun lezers allerlei feeds verzamelen, zoals Onderwijsnieuwsdienst, maar ook Edublogs verzamelaar is een bekende RSS-feed verzamelaar.

Of een site een RSS-feed heeft kun je meestal zien aan het oranje of blauwe icoontje op de site zelf of in de adresbalk van je browser. Om rechtstreeks de feed van onderwijsvanmorgen te kunnen volgen klik je bijvoorbeeld op het RSS-icoontje helemaal rechts bovenaan of plak je deze URL in je RSS-reader: ./home/rss. Zo blijf je altijd op de hoogte van onze laatste artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here