Home » Onderwijstips oktober 2019

Onderwijstips oktober 2019

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer de Nationale Onderwijsweek, de Week van de Mediawijsheid 2019 en de Dutch Media Week 2019. Heb jij ook nog een goede tip? Laat het ons weten!

Nationale Onderwijsweek 2019

Themaweek | 30 september – 5 oktober | landelijk
De Nationale Onderwijsweek 2019 is van en voor heel Nederland. Ieder jaar staat de eerste week van oktober in het teken van de kracht van het onderwijs. De Internationale Dag van de Leraar, de Nacht van de Leraar en de prijsuitreikingen Nationale Onderwijstalent 2019 en Filmleraar van het Jaar 2019 zijn slechts enkele voorbeelden van de onderwijsevents die gedurende deze week plaatsvinden. Bezoek voor meer informatie de website van de Nationale Onderwijsweek.

Dag van de Geschiedenisdidactiek

Themadag | 3 oktober | De Puddingfabriek, Groningen
Op donderdag 3 oktober 2019 vindt in Groningen de Dag van de Geschiedenisdidactiek plaats. Het thema is Fake News. De dag begint met een plenaire lezing waarna een lunch en een boekenmarkt volgen. Vervolgens kunnen aanwezigen twee workshops volgen. Die worden gegeven door een groot aantal verschillende deskundigen op het gebied van fake news. Uiteraard wordt een workshop verzorgd over kritisch brongebruik, maar ook bijvoorbeeld over fake news in de middeleeuwen. Bekijk hier het volledige programma en meld je aan.

Week van de Mediawijsheid 2019

Themaweek | 8-15 november | landelijk
Dit jaar vindt alweer de tiende editie van de Week van de Mediawijsheid plaats, met als doel Nederlanders mediawijzer te maken en bewust te maken van hun eigen rol en verantwoordelijkheid als gebruiker van (digitale) media. Het thema dit jaar is Aan of uit?: In een wereld vol media moeten we immers constant keuzes maken. Nog even je appjes checken of ga je vroeg slapen? Laat je je kind alleen op de tablet of lees je samen een boekje? Regel je zelf je online bankzaken of laat je dat doen door een ander? ‘Slim aanstaan’ is het devies. Ook de landelijke wedstrijd van MediaMasters, de serious game voor groep 7 en 8 waarmee kinderen aan de slag gaan met de kansen en gevaren van (online) media, gaat tijdens deze week van start. Je leest er meer over in het onlangs op OVM verschenen artikel Zo maakt jouw klas kennis met de kansen en gevaren van media.

Dutch Media Week 2019

Themaweek | 4-12 oktober | Mediapark, Hilversum
Welke impact hebben media op ons leven? Hoe ontstaan de mooiste verhalen en welke technieken schuilen hierachter? Van vrijdag 4 oktober tot en met zondag 13 oktober draait het in heel Hilversum om de impact van media op ieders leven. De Dutch Media Week 2019 is een festival voor jong tot oud en van gebruiker tot mediamaker, waarin bijzondere en actuele verhalen van en over media verteld en ontdekt worden. Bekijk hier het volledige programma.

Heb jij nog een onderwijstip die in dit rijtje niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind op een hinkelpad

Beweging in het rekenen (deel 2)

Er is steeds meer aandacht voor bewegen op school. Welke werkvormen zijn daadwerkelijk effectief voor het leren?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.