Home » Onderwijstips februari 2019

Onderwijstips februari 2019

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer het onderwijsplatform Leer.tips en de Kennisnet-podcast Ethiek en digitalisering. Zit er iets voor jou tussen of heb je een suggestie? Laat het ons weten!

Ethiek en digitalisering

Podcast | Online te beluisteren
Ethische vragen op het gebied van digitalisering worden steeds vaker gesteld. In de media, de politiek, maar ook in het onderwijs. Hoe kijkt Anko van Hoepen, vice-voorzitter van de PO-Raad, hiernaar? Dat hoor je in deze nieuwe podcastaflevering van Kennisnet.

Ontdek de ruimte

Brochure | Gratis te downloaden
Nee, dit is geen wervingsgids voor NASA of een lesboekje over het heelal. In de brochure Ontdek de ruimte vind je alles over de regels voor tijdsbesteding in het voorgezet onderwijs. De regels bieden ruimte om het onderwijs zo te organiseren dat het aansluit bij de visie van de school. In deze brochure lees je hoeveel uren leerlingen onderwijs moeten krijgen, wat ze in die tijd leren en hoe de school zich kan verantwoorden over de kwaliteit.

Talentontwikkeling als uitdaging voor je leerlingen én jezelf

Podcast | Online te beluisteren
Afgelopen november verzorgde James Smith van Youngworks de inspiratiesessie Talent Binnenstebuiten op het The Next Student congres, over hoe je in het onderwijs een omgeving kunt creëren waarmee je het beste uit jongeren haalt. James: ‘Daarbij ging ik in op vragen als: Wat verstaan we eigenlijk onder talent? Wat bepaalt of iemand ergens goed in wordt? Hoe kunnen we jongeren in het onderwijs faciliteren om met hun talent aan de slag te gaan?’ Over deze sessie is een podcast gemaakt die je hier kunt beluisteren.

Leertips!

Onderwijsplatform
Leer.tips, onderdeel van Vernieuwenderwijs, is gemaakt voor leerlingen, studenten, docenten, ouders, onderwijskundigen en andere professionals die bezig zijn met onderwijs en leren. De website bevat een verzameling onderzochte feiten over hoe je goed kan leren, bekende effectieve leerstrategieën, tips voor docenten en bekende theorieën rondom leren.

Alle tips dienen ter inspiratie en ondersteuning en zijn voorzien van een korte en bondig uitleg en bronnen om je er verder in te verdiepen, die soms ter verduidelijking zijn aangevuld met een poster, afbeelding of video. Daarnaast vind je op deze website ook handige boeken en artikelen rondom leren, wat je als naslagwerk kan gebruiken.

Heb jij nog een tip die in dit artikel niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.