Po, vo of mbo Basisonderwijs Onderwijs van de toekomst: Statafels in de klas?

Onderwijs van de toekomst: Statafels in de klas?
O

Als het gaat over het onderwijs van de toekomst is niet alleen de invulling van het curriculum van belang. Ook de inrichting van het klaslokaal geeft stof tot nadenken. Zo schets Jennifer Lachs in een artikel op InformED een toekomst waarin het lokaal vol statafels staat. Interessant, maar waarom dan precies?

Grote bedrijven zoals Google en Microsoft bieden werknemers al jaren de mogelijkheid om staand in plaats van zittend te werken. Ook beroemde auteurs en politici – van Hemingway tot Churchill – prefereerden het staan boven het zitten. Niet gek wanneer je bedenkt dat lang zitten funest kan zijn voor je gezondheid.

Gezondheidsrisico’s

Op school brengen leerlingen het grootste deel van hun tijd door op een stoel. Dit brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Denk aan een verhoogde kans op obesitas, diabetes, een verhoogde bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en verminderde spierkracht en uithoudingsvermogen. Ook is het voor kinderen met ADHD soms knap lastig om de hele dag op die stoel te blijven zitten. Zij hebben in het bijzonder meer baat bij een actieve werkhouding.

Om deze risico’s in te dammen en tegemoet te komen aan de behoeften van leerlingen met ADHD, werken in de VS verschillende scholen met statafels. In het artikel Why Standing Desks Should Be In Every Classroom op InformED lees je alles over de eerste resultaten.

Wat denk jij? Zijn statafels in de klas een goede zet en maken ze wat jou betreft onderdeel uit van het onderwijs van de toekomst? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

1 REACTIE

 1. Als de ruimte er is, zeker.
  Een instructietafel/groepje zou gewoon een statafel kunnen zijn achterin de klas.

  Maar… in een klas met 28 leerlingen heb ik niet eens ruimte voor een instructietafel.
  Laat staan een (hogere) sta-tafel achterin waar mensen omheen kunnen lopen.
  Ze moeten immers ook een zit-tafel hebben om aan te werken.

  Dus in plaats van dit soort goede dingen te bespreken, eerst de randvoorwaarden in orde hebben!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Armoede in de klas: zo ga je ermee om

In Nederland leeft 1 op de 12 kinderen in armoede. Dat zijn er gemiddeld twee in elke klas. Hoe is dat bij jou? Kinderen...