Home » NRC over misvattingen modern onderwijs

NRC over misvattingen modern onderwijs

Als onderwijsredactie volgen we niet alleen de ontwikkelingen in het onderwijs op de voet, maar ook wat (Nederlandse) media erover berichten. Zo nu en dan zit er een interessant artikel tussen dat we graag met je delen. Met deze keer het NRC-artikel Nieuw: ouderwets onderwijs over de behoefte aan sturing en regelmaat in het continu veranderende onderwijslandschap.

Het artikel is geschreven door hoogleraar pedagogiek Anna Bosman, opleidingscoördinator Robin van Rijthoven en stagecoördinator Erik Meester, allen verbonden aan de opleiding Pedagogische Wetenschappen van het primair onderwijs (Radboud Universiteit, Nijmegen). In het artikel bespreken zij vijf misvattingen over modern onderwijs. In dit artikel enkele quotes uit het artikel, dat je op de website van NRC volledig kunt lezen.

1. Een kind hoeft geen kennis te vergaren want alles staat op internet
‘Verwar informatie niet met kennis. Informatie staat op internet en kennis zit in het hoofd.’

2. Een kind heeft unieke talenten en krijgt daarvoor gepersonaliseerd onderwijs
‘… maar dat wil niet zeggen dat alle kinderen op een andere manier leren. Iedereen kan haar of zijn talent ontwikkelen maar dat vergt altijd expliciete instructie en doelgerichte, veelvuldige oefening.’

3. Een kind wordt gecoacht in plaats van onderwezen
‘Een kind dat als beginner op school komt, is niet in staat het eigen leerproces te sturen. Beginners hebben namelijk, anders dan experts, weinig kennis en die kennis is slecht georganiseerd.’

4. Een kind wordt voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt
‘Het ontplooien van creativiteit, probleemoplossend vermogen en kritisch denken, de zogenoemde ‘vaardigheden voor de 21ste eeuw’, is pas mogelijk als kinderen kennis en basisvaardigheden hebben opgedaan.’

5. Een kind mag zelf bepalen wat, hoe, waar en wanneer hij/zij leert
‘Niemand zal van een kind verwachten dat hij/zij weet wat er allemaal te leren valt en wat meer en minder belangrijk is. Vermenigvuldigen wordt lastig als je niet kunt optellen.’

Bezoek de website van NRC voor het volledige artikel.

Wat is volgens jou de grootste misvatting over modern onderwijs? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.