Home » Nieuwsgierig het nieuwe jaar in!

Nieuwsgierig het nieuwe jaar in!

2021 staat voor de deur. Een nieuw jaar met veel gebeurtenissen om nieuwsgierig naar te zijn. Het einde van het jaar is het perfecte moment om stil te staan bij 2020 én vooruit te kijken. Het is niet alleen leuk om te doen voor jezelf, maar ook samen met je klas. Hoe pak je dit aan? Lees de tips en download de Nieuwsgierige Doelenposter. Zet jij ook nieuwsgierigheid op je goede voornemenslijstje?

Dit artikel is geschreven door Jason Fredrick van Eunen. Jasons onuitputtelijk nieuwsgierigheid en enthousiasme, over hoe de wereld werkt en wat mensen voortdrijft, laat hem nooit stoppen met leren. Met zijn initiatief Nieuwsgierig Denken laat hij iedereen kennis maken met de kracht van nieuwsgierigheid en deelt hij zijn ideeën over nieuwsgierig denken en doen in het onderwijs.

Bewust nieuwsgierig zijn

Het jaar lijkt voorbijgevlogen. Er gebeurt tegenwoordig zoveel in één dag dat het soms moeilijk is om alles wat we meemaken goed op te slaan. Wanneer we minder alert zijn op wat we allemaal beleven, dan lijkt de tijd sneller te gaan. Als je wel bewust je aandacht erbij hebt, neem je meer in je op en maak je sterke herinneringen. Hierbij speelt ook nieuwsgierigheid een rol. Als je bewust nieuwsgierig bent, dan leef je in het moment en ben je oprecht geïnteresseerd. Dus, ben je benieuwd wat er allemaal om je heen gebeurt óf laat je het aan je voorbijgaan? Dit beïnvloedt hoe je de snelheid van tijd ervaart.

Als je bewust je aandacht erbij hebt, neem je meer in je op en maak je sterke herinneringen.

Terugblikken op dit jaar

Als we terugdenken dan komen vaak de bijzondere momenten meteen naar boven. Maar, de meeste dingen die we doen zijn juist heel gewoon. Deze raken het snelst in de vergetelheid. Het is interessant dat uit onderzoek blijkt dat we juist de meeste voldoening halen uit terugdenken aan momenten die alledaags zijn. Je kunt je agenda of fotogalerij doorbladeren om deze ‘gewone’ momenten opnieuw te ontdekken. Je kunt jezelf ook een aantal nieuwsgierige vragen stellen om van jouw jaar te leren. Een leuke vraag is bijvoorbeeld: ‘Wat kun je nu dat je eerder dit jaar nog niet kon?’. Wees nieuwsgierig naar wat zich allemaal in jouw jaar heeft afgespeeld en het jaar lijkt ineens ook veel langer .

Lesidee: nieuwsgierigheidsboekje

Terugblikken is soms lastig, vaak vergeten we precies wat we gedaan hebben. Wil je jouw leerlingen meer stil laten staan bij wat ze doordeweeks leren? Of wat ze meemaken tijdens hun schooldagen? Introduceer een ‘dagboekje’ bij de leerlingen! Ieder kind ontvangt een eigen boekje waarin ze één keer per week schrijven. Je kunt voorbeeldvragen geven als: ‘Wat was je favoriete bezigheid deze week?’. Zo nu en dan kijk je samen terug in het dagboekje en bespreek je wat opvalt. En … aan het einde van het jaar heeft je leerling een supertoffe verzameling herinneringen.

Wat staat op jouw goede voornemenslijstje? Zet ‘nieuwsgierig zijn’ erbij.

Nieuwsgierigheid als goede voornemen

Je kunt terugkijken naar dit jaar, maar natuurlijk ook nieuwsgierig zijn naar het komende jaar. Waar wil je graag meer over leren? Welke ervaringen wil je graag opdoen? Wat staat op jouw goede voornemenslijstje? Zet ‘nieuwsgierig zijn’ erbij. Als houvast kun je hier tijd voor blokken in je agenda, bijvoorbeeld wekelijks een ‘nieuwsgierig kwartiertje’. In dit kwartier neem je tijd om zelf op ontdekking te gaan. Je kunt gaan lezen, praten met anderen, creatief bezig zijn of wellicht een verrassende TED-talk bekijken. Deze tijd kun je voor jezelf en ook voor je klas inplannen. Zo blijf je het hele jaar door nieuwsgierigheid stimuleren.

Lesidee: nieuwsgierige doelen stellen

Stel doelen met de hele klas en begin het jaar vol nieuwsgierigheid en energie. Wat zou ik graag willen kunnen? Wat wil ik leren? Wat wil ik ontdekken komend jaar? Dit zijn hele belangrijke vragen, óók voor jonge kinderen. Met de Nieuwsgierige Doelenposter laat je de leerlingen nadenken over wat ze graag willen doen in het nieuwe jaar. Gebruik de promocode ONDERWIJSVANMORGEN om de Nieuwsgierige Doelenposter gratis te downloaden.

Zet jij ook nieuwsgierigheid op je goede voornemenslijstje? Stuur je ons jouw ideeën? Gebruik daarvoor het onderstaande reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

leerlingen in het Rijksmuseum

Beleidsupdate: Impuls Open Leermateriaal

In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: Impuls Open Leermateriaal.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.