Home » Dit moet u weten over de nieuwe Europese privacywet

Dit moet u weten over de nieuwe Europese privacywet

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een nieuwe privacywet: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wet heeft gevolgen voor de wijze waarop scholen moeten omgaan met leerlinggegevens. Job Vos, privacy-expert bij Kennisnet, zette 7 dingen op een rij die u over deze wet moet weten.

In dit artikel leest u in het kort meer over de ins en outs met betrekking tot de nieuwe Europese privacywet. Wilt u de originele, uitgebreide versie lezen? Ga dan naar het artikel op de website van Kennisnet.

1. In 2018 voldoen aan Europese privacyregels
In 2018 moeten alle Nederlandse scholen voldoen aan de AGV. Deze wet vervangt namelijk de nationale privacywetgeving van alle EU-landen.

2. Gebruik leerlinggegevens onderbouwen
Scholen worden verplicht te onderbouwen hoe en waarom ze persoonsgegevens willen verzamelen. Ook is het niet meer toegestaan meer gegevens te vragen dan strikt noodzakelijk.

3. Toestemming gebruik leerlinggegevens
Voor het gebruik van gegevens – denk onder meer aan foto’s – is aantoonbaar toestemming van ouders en leerlingen nodig: bijvoorbeeld met een handtekening.

4. Leerlingen jonger dan 16 toestemming
Vanaf 2018 hebben hebben leerlingen aantoonbaar toestemming van hun ouders nodig om gebruik te maken van digitale (sociale) media. Dat heeft gevolgen voor het gemak waarmee gebruik kan worden gemaakt van sociale media en digitale apps.

5. Risicoanalyse verplicht
Het wordt verplicht om risicoanalyses uit te voeren. Wat zijn bijvoorbeeld de grootste risico’s bij gebruik van het leerlingadministratiesysteem? En met welke maatregelen kunnen risico’s worden beperkt? Binnenkort komt Kennisnet met praktische hulpmiddelen die u hierbij helpen.

6. Functionaris ‘gegevensbescherming’
Scholen die leerlinggegevens vastleggen, zijn straks verplicht om een functionaris gegevensbescherming (FG) aan te stellen. De FG houdt toezicht op de verwerking van persoonsgegevens en heeft een wettelijk beschermde taak.

7. Boete
Als school heeft u er belang bij uw privacyzaken goed te regelen. Is dat in 2018 niet het geval of houdt u zich niet aan de regels? Dan riskeert uw school een boete van maximaal 20 miljoen euro.

Verder lezen?
Wilt u weten wat u als school nu al kunt doen ter voorbereiding op de nieuwe privacywet? Lees dan verder in het artikel ‘Deze 7 dingen moet je weten over de nieuwe Europese privacywet’ van Job Vos op de website van Kennisnet.

Hoe staat het er bij u op school voor met de bescherming en het gebruik van leerlinggegevens? Waar loopt u tegenaan? Of heeft u ergens een vraag over? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.