Home » Meer dan witte jassen en waterpomptangen

Meer dan witte jassen en waterpomptangen

Jongeren boeien voor bèta en techniek. Dat valt niet altijd mee, zoals u als docent misschien wel heeft ervaren. De cijfers geven dit ook aan: slechts 2 op de 10 Nederlandse jongeren kiezen momenteel voor een baan in de bètawereld.

Het is daarom ook niet vreemd dat Jeroen van der Veer, voorzitter van het Platform Bèta Techniek, een paar weken terug bij Pauw en Witteman een oproep deed aan jongeren om voor exacte vakken te kiezen. Maar er is hoop, want uit onderzoek van YoungWorks is gebleken dat 87 procent van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar te interesseren is voor deze beroepstak. De vraag is alleen: hoe?

Vier verschillende bèta’s
Het Bèta Mentality-model kan een uitkomst bieden. Dit model verdeelt jongeren in vier verschillende groepen, die sterk verschillen in hun houding ten opzichte van de bètawereld: concrete bètatechnici, carrière bèta’s, mensgerichte generalisten en non-Bèta’s. Zoals de naam al doet vermoeden, is alleen de laatstgenoemde groep niet geïnteresseerd in exacte vakken. Wat de andere drie groepen betreft, is deze interesse wel aanwezig, maar op verschillende niveaus. Het model geeft per groep aan waar de focus moet liggen bij de benadering van de leerlingen.

Bètabanen
Het is belangrijk leerlingen in te laten zien dat de bètawereld veel meer is dan witte jassen en waterpomptangen. Ook hier kan Bèta Mentality u bij helpen; in het model zijn 50 portretten opgenomen van jonge mensen die werkzaam zijn in deze sector, variërend van moleculair wetenschapper tot digital media designer. Zij vertellen op een duidelijke en boeiende manier over hun studie, het beroep dat ze uitoefenen en over hun toekomstvisie. Leuke informatie voor u als docent, maar vooral interessant voor leerlingen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden die er voor ze zijn op bètagebied. Malmberg heeft hetzelfde doel voor ogen met de persoonlijke portretten van bèta’s die zij hebben toegevoegd aan de lesmethoden voor exacte vakken.

Januari: Maand van de Bèta
Om de exacte vakken nog meer in de schijnwerpers te zetten, heeft Malmberg januari 2011 uitgeroepen tot Maand van de Bèta, waarin meerdere events worden georganiseerd, zoals een congres, webseminars en online lesideeën. De lesideeën, die zijn geschreven op basis van opvallende YouTube-filmpjes, hebben als doel leerlingen in te laten zien hoe leuk exacte vakken eigenlijk zijn.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk
Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.