Home » Meer dan witte jassen en waterpomptangen

Meer dan witte jassen en waterpomptangen

Jongeren boeien voor bèta en techniek. Dat valt niet altijd mee, zoals u als docent misschien wel heeft ervaren. De cijfers geven dit ook aan: slechts 2 op de 10 Nederlandse jongeren kiezen momenteel voor een baan in de bètawereld.

Het is daarom ook niet vreemd dat Jeroen van der Veer, voorzitter van het Platform Bèta Techniek, een paar weken terug bij Pauw en Witteman een oproep deed aan jongeren om voor exacte vakken te kiezen. Maar er is hoop, want uit onderzoek van YoungWorks is gebleken dat 87 procent van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar te interesseren is voor deze beroepstak. De vraag is alleen: hoe?

Vier verschillende bèta’s
Het Bèta Mentality-model kan een uitkomst bieden. Dit model verdeelt jongeren in vier verschillende groepen, die sterk verschillen in hun houding ten opzichte van de bètawereld: concrete bètatechnici, carrière bèta’s, mensgerichte generalisten en non-Bèta’s. Zoals de naam al doet vermoeden, is alleen de laatstgenoemde groep niet geïnteresseerd in exacte vakken. Wat de andere drie groepen betreft, is deze interesse wel aanwezig, maar op verschillende niveaus. Het model geeft per groep aan waar de focus moet liggen bij de benadering van de leerlingen.

Bètabanen
Het is belangrijk leerlingen in te laten zien dat de bètawereld veel meer is dan witte jassen en waterpomptangen. Ook hier kan Bèta Mentality u bij helpen; in het model zijn 50 portretten opgenomen van jonge mensen die werkzaam zijn in deze sector, variërend van moleculair wetenschapper tot digital media designer. Zij vertellen op een duidelijke en boeiende manier over hun studie, het beroep dat ze uitoefenen en over hun toekomstvisie. Leuke informatie voor u als docent, maar vooral interessant voor leerlingen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden die er voor ze zijn op bètagebied. Malmberg heeft hetzelfde doel voor ogen met de persoonlijke portretten van bèta’s die zij hebben toegevoegd aan de lesmethoden voor exacte vakken.

Januari: Maand van de Bèta
Om de exacte vakken nog meer in de schijnwerpers te zetten, heeft Malmberg januari 2011 uitgeroepen tot Maand van de Bèta, waarin meerdere events worden georganiseerd, zoals een congres, webseminars en online lesideeën. De lesideeën, die zijn geschreven op basis van opvallende YouTube-filmpjes, hebben als doel leerlingen in te laten zien hoe leuk exacte vakken eigenlijk zijn.

3 reacties op “Meer dan witte jassen en waterpomptangen”

  1. Dr. Henk Witteman

    Uitstekiend idee van Malmberg om de bètavakken in 2011 in de schijnwerper te gaan zetten. Het Bèta Mentality-model kan hierbij inderdaad een uitkomst bieden. Het model geeft op duidelijke wijze weer dat bètavakken niet alleen interessant zijn voor technische specialisten, maar ook voor bijvoorbeeld generalisten. Een lezer kwam bijvoorbeeld op het idee om een speciale opleiding natuurwetenschappen onder te brengen bij vrouwenstudies. Er wordt veel te weinig gebruik gemaakt van de talenten van meisjes en vrouwen. Het percentage meisjes dat voor bètastudies kiest is veel te klein. Dat heeft echt niets te maken met het vermogen van meisjes en vrouwen zich bètavakken eigen te maken zoals Louann Brizendine stelt in haar spraakmakende boek “The Female Brain”. Waar het wel mee te maken heeft zijn de omgevingsfactoren en dan met name de culturele die een grote belemmering vormen voor meisjes om een bètakeuze te maken. Zoals Brizendine zegt wordt het levenspad van de vrouw bewegwijzerd door haar hormonale systeem dat niet gericht is op “dingen”, maar op “mensen”. Bij mannen is het precies andersom. Daarom zou het bijvoorbeeld een goed idee zijn om bij jonge kinderen techniek net zo veel te plaatsen in een meisjeswereld als in een jongenswereld. Het is gewoon een IMAGOPROBLEEM.

  2. Wat ontzettend goed! Ik ben momenteel bezig een interventie te bedenken om het zelfvertrouwen van meisjes tov hun kunnen bij betavakken te vergroten, en een verandering in het eigenstereotype daaraan kan bijdragen. Hopelijk doen ze snel met de jongens mee en groeien de bèta’s weer!

  3. Wat ontzettend goed! Ik ben momenteel bezig een interventie te bedenken om het zelfvertrouwen van meisjes tov hun kunnen bij betavakken te vergroten, en een verandering in het eigenstereotype daaraan kan bijdragen. Hopelijk doen ze snel met de jongens mee en groeien de bèta’s weer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.