Home » Lesbrief: De media en het zelfbeeld

Lesbrief: De media en het zelfbeeld

Hoe je over jezelf denkt wordt beïnvloed door tal van factoren. Zo spelen de mensen om je heen daar een grote rol in. En niet te vergeten de media: In reclames op tv, op internet en in tijdschriften krijg je dagelijks voorgeschoteld wat ‘mooi’ is, terwijl deze beelden vaak gemanipuleerd zijn. Door deze lesbrief staan uw leerlingen stil bij het begrip ‘zelfbeeld’: Een van de belangrijkste elementen van de pubertijd.

Van ‘girl next door’ naar glamourgirl
Het filmpje bij deze lesbrief laat zien hoe een onopgemaakt fotomodel door een visagist wordt veranderd in een glamourgirl. Daarna zie je hoe in Photoshop de gemaakte foto van het fotomodel geperfectioneerd wordt. Vervolgens zie je het model levensgroot op een billboard: Onherkenbaar in vergelijking met het meisje dat in het begin van het filmpje de fotostudio binnenkwam. U kunt dit filmpje laten zien als opening van de les.

Individueel en/of klassikaal
Deze lesbrief bestaat uit twee opdrachten: Een individuele opdracht en een groepsopdracht. U kunt een keuze maken of ze natuurlijk gewoon allebei gebruiken. Bij de individuele opdracht passen uw leerlingen televisie- of tijdschriftreclame aan, zodat de boodschap van de reclame realistischer wordt. Zet u uw leerlingen liever in groepjes aan het werk? Dan kunt u met uw leerlingen ‘complimenten-envelopjes’ gaan maken. Waar zouden ze u mee complimenteren?

Door de individuele opdracht begrijpen uw leerlingen welke invloed de media hebben op het zelfbeeld. Met de groepsopdracht bouwen uw leerlingen positieve feedback op en leren ze dit ook zonder schroom te ontvangen.

Bijlagen:

Florina Blokland & Renée Conradi

url YouTube-video: http://www.youtube.com/watch?v=3mPxAqLAAYo

 

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.