Home » Lesbrief: De media en het zelfbeeld

Lesbrief: De media en het zelfbeeld

Hoe je over jezelf denkt wordt beïnvloed door tal van factoren. Zo spelen de mensen om je heen daar een grote rol in. En niet te vergeten de media: In reclames op tv, op internet en in tijdschriften krijg je dagelijks voorgeschoteld wat ‘mooi’ is, terwijl deze beelden vaak gemanipuleerd zijn. Door deze lesbrief staan uw leerlingen stil bij het begrip ‘zelfbeeld’: Een van de belangrijkste elementen van de pubertijd.

Van ‘girl next door’ naar glamourgirl
Het filmpje bij deze lesbrief laat zien hoe een onopgemaakt fotomodel door een visagist wordt veranderd in een glamourgirl. Daarna zie je hoe in Photoshop de gemaakte foto van het fotomodel geperfectioneerd wordt. Vervolgens zie je het model levensgroot op een billboard: Onherkenbaar in vergelijking met het meisje dat in het begin van het filmpje de fotostudio binnenkwam. U kunt dit filmpje laten zien als opening van de les.

Individueel en/of klassikaal
Deze lesbrief bestaat uit twee opdrachten: Een individuele opdracht en een groepsopdracht. U kunt een keuze maken of ze natuurlijk gewoon allebei gebruiken. Bij de individuele opdracht passen uw leerlingen televisie- of tijdschriftreclame aan, zodat de boodschap van de reclame realistischer wordt. Zet u uw leerlingen liever in groepjes aan het werk? Dan kunt u met uw leerlingen ‘complimenten-envelopjes’ gaan maken. Waar zouden ze u mee complimenteren?

Door de individuele opdracht begrijpen uw leerlingen welke invloed de media hebben op het zelfbeeld. Met de groepsopdracht bouwen uw leerlingen positieve feedback op en leren ze dit ook zonder schroom te ontvangen.

Bijlagen:

Florina Blokland & Renée Conradi

url YouTube-video: http://www.youtube.com/watch?v=3mPxAqLAAYo

 

4 reacties op “Lesbrief: De media en het zelfbeeld”

 1. André van Dijk (docent ict)

  Klopt. Volgens mij stond deze ook al op de clipclass.
  Er zijn heel veel filmpjes over dit onderwerp te vinden.

  Kijk ook bij Pro Anna (over anorexia).

 2. Florina Blokland

  ‘@André Klopt André. Het oorspronkelijk lesidee dat ik maakte, staat op de Clipclass USB stick. De redactie van OVM heeft dit als basis genomen en er een ander lesidee van bij gemaakt (leerlingenblad en bronnenblad). Vandaar dat ook (netjes) mijn naam onder dit lesidee staat.

 3. Florina Blokland

  ‘@André Klopt André. Het oorspronkelijk lesidee dat ik maakte, staat op de Clipclass USB stick. De redactie van OVM heeft dit als basis genomen en er een ander lesidee van bij gemaakt (leerlingenblad en bronnenblad). Vandaar dat ook (netjes) mijn naam onder dit lesidee staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.