Home » Les over burgerschap en mensenrechten, hoe pak je het aan?

Les over burgerschap en mensenrechten, hoe pak je het aan?

Burgerschap en mensenrechten. Deze woorden komen veelvuldig terug in de voorstellen voor het nieuwe curriculum. Ook vanuit de politiek wordt de roep om een duidelijke invulling van burgerschapslessen groter. Maar: hoe ga je daarmee aan de slag? Het College voor de Rechten van de Mens biedt drie gratis handvatten: voor ieder wat wils dus!

Dit artikel verscheen eerder op Onderwijs van Morgen.

Mensenrechten gelden altijd en voor iedereen. Ze zijn gebaseerd op basiswaarden als vrijheid, gelijkheid en respect voor elkaar. Door op school over mensen- en kinderrechten te leren, leren leerlingen deze in het dagelijks leven te herkennen. Ze leren dan als het ware te kijken door een mensenrechtenbril en van daaruit te handelen. Zo leren kinderen hoe ze later als volwassenen mee kunnen draaien in onze democratische rechtsstaat. Dit is niet alleen een kwestie van weten, maar ook en vooral van oefenen en ervaren.

Waarom maakt het College educatief materiaal?

Het College voor de Rechten van de Mens houdt zich bezig met mensenrechten in Nederland. Het College wil dat iedereen weet dat hij of zij mensenrechten heeft. De organisatie ziet het dan ook als zijn taak om docenten te helpen les te geven over mensenrechten en biedt daarom drie gratis hulpmiddelen aan.

De toolbox voor po en vo

Het College lanceerde de toolbox Mensenrechten op school. Honderden docenten vroegen de toolbox aan. In de toolbox vind je middelen om mensen- en kinderrechten stap voor stap vorm te geven: vakinhoudelijk, didactisch en pedagogisch. Binnen en buiten de klas. En ook, zo mogelijk, in een schoolbrede en structurele aanpak. Dat levert namelijk het meeste op. Aan de hand van reflectievragen, schoolvoorbeelden, informatie en werkvormen kun je praktisch aan de slag. Het College maakte de toolbox in samenwerking met Amnesty International, Anne Frank Stichting, Centrum voor Mondiaal Onderwijs, Defence for Children, Movies that Matter, VOS/ABB en UNICEF. Je kunt hem zowel op papier als digitaal aanvragen.

Voor po: lesmateriaal burgerschap en mensenrechten

Daarnaast maakte het College samen met Kwintessens een lessenserie waarmee ook jonge kinderen aan de slag kunnen met burgerschap en mensenrechten . Door middel van kleurrijke animaties van boerderijdieren en filmpjes leren kinderen vragen te stellen bij allerlei dagelijkse situaties: Waarom zou je iedereen mee laten doen? Mag iedereen naar school? Wie zorgt er eigenlijk voor de school? Waarom zijn mensen- en kinderrechten belangrijk? Het College en Kwintessens hebben de inhoud van de lessen grotendeels gebaseerd op de aanbevelingen van curriculum.nu. Zij hebben deze in het lesmateriaal heel concreet gemaakt. Voor zowel onder-, midden- als bovenbouwdocenten staan vijf lessen klaar.

Voor vo: werkvormen over huisvesting en godsdienstvrijheid

Het College ontwikkelde samen met Bureau Common Ground werkvormen om leerlingen uit het voortgezet onderwijs na te laten denken over het recht op huisvesting en de vrijheid van godsdienst of levensbeschouwing. Aan de hand van persoonlijke verhalen zien leerlingen hoe makkelijk je als jongere te maken kunt krijgen met dakloosheid. Ze komen erachter welke hulp wel helpt en welke niet. Je kunt leerlingen laten nadenken over mogelijke individuele en maatschappelijke oplossingen. In de tweede werkvorm leren leerlingen via verschillende casussen en stellingen over de vrijheid van godsdienst of levensbeschouwing en formuleren ze onderbouwde meningen over botsende grondrechten. Beide werkvormen hebben ook verdiepingsopdrachten. Bekijk de werkvormen voor het vo.

Hoe pak jij je lessen burgerschap aan? Heb je tips voor je collega’s? Laat een reactie achter via onderstaand het formulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een basketbal wordt in de basket gegooid

Column: Een uitgesteld doelpunt

Directeur Danny Weeda vervangt tijdelijk de teamleider op een school in Rotterdam-Zuid en herinnert zich een waardevol inzicht.

Bekijk
De omslagen van de boekentips van oktober

Boekentips oktober 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.