Home » Lees voor je leven

Lees voor je leven

We weten natuurlijk al langer dat lezen goed voor je is. Maar een onderzoek van Oxford heeft dit nu wel heel duidelijk aan het licht gebracht. Wanneer je leest op je 16e heb je een significant grotere kans op een succesvolle baan in de toekomst. Lezen is overigens de enige buitenschoolse activiteit die je kansen op succes vergroot. Sporten, socializen, musea of galerieën bezoeken heeft weinig zin. Althans, wat betreft je perspectief op een geslaagde carrière. Het is duidelijk een issue op dit moment.

 

De site van Reading is Fundamental – de organisatie die zich inzet om hun visie te bewerkstelligen, om alle kinderen toegang tot boeken te laten verkrijgen en de vreugde en waarde van het lezen te laten ontdekken – is niet voor niets genomineerd voor een Webby Award. Nu hoor ik vaak kritische geluiden in mijn omgeving van mensen die menen dat alle nieuwe gadgets en technologie – dus de digitalisering van de samenleving – er verantwoordelijk voor zijn dat er steeds minder gelezen wordt. Zelf zie ik dit echter niet zo, ik zie het liever als een kans.

DigiLife
Neem bijvoorbeeld nou eens het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Die zijn vorige maand gestart met een experiment om het lesboek helemaal te vervangen door de iPad. Wat zou ik dat ideaal gevonden hebben in mijn tijd. Me niet meer een breuk hoeven sjouwen aan al die loodzware schoolboeken. Wat de leerlingen zelf ook al aangeven, is het grote voordeel dat je alle boeken bij elkaar hebt: “Zo kan ik in de bus ook nog even leren”. We zien in dit specifieke experiment al dat de uitgevers de boeken voorzien van licenties, die aan het einde van het schooljaar weer verlopen. Net als eigenlijk het geval is met de hardcopy boeken, die lever je ook aan het einde van het schooljaar weer in. Maar dit is nog lang niet het einde, dit is slechts een begin. Je kunt straks boeken aan elkaar uitlenen, direct een overzicht krijgen van je vrienden en wat zij graag lezen, boeken direct aan iemand aanbevelen, nieuwe boeken ontdekken aan de hand van de discussie die ze online hebben opgeleverd, allemaal mogelijkheden die niet ondenkbaar zijn.

Wat ik hiermee eigenlijk wil zeggen is dat ik de digitalisering van de jeugd niet zie als een bedreiging, maar als een kans. Het wordt alleen maar makkelijker om aan boeken te komen, nieuwe titels te ontdekken, elkaar te stimuleren om te lezen en om je persoonlijke bibliotheek overal mee naartoe te nemen. Dus ik denk dat we alle ontwikkelingen op dit gebied moeten omarmen en in kunnen zetten om de jeugd aan het lezen te krijgen, zowel op educatief als op recreatief niveau.

Een inspirerend filmpje over het nieuwe lezen ziet u bovenaan bij dit artikel.

 

5 reacties op “Lees voor je leven”

  1. Dr. Henk Witteman

    Jurgen. Complimenten voor dit artikel, want het geeft stof tot nadenken. En dat laatste heb ik in ieder geval gedaan. De eerste zin die mij werkelijk trof was dat activiteiten als sporten, socializing, je kans op een toekomstige succesvolle baan niet significant vergroten. Dit in tegenstelling tot lezen. Ik betwijfel dat en waarom? Sporters leren door te zetten, zich op doelen te richten en zich niet door een tegenslag uit het veld te laten slaan. Dit zijn eigenschappen die volgens mij erg belangrijk zijn om in een toekomstige baan tot succes te komen. Ook socializing vind ik van groot belang. Wij zijn groepsdieren en ons succes hangt in belangrijke mate af van de vaardigheid waarmee we met mensen om kunnen gaan. Over emotionele intelligentie is al veel geschreven en het belang hiervan hoef ik hier niet te onderstrepen. In de serie artikelen over het volwassen brein zal ik daar meer op ingaan. Maar het is waar: Lezen is belangrijk. De vraag is waarom? Ik denk dat we ons lerende brein versterken als we leren uit boeken. Ons brein moet dan een vertaalslag maken naar semantische kennis. Dit vergt inspanning en versterkt daarom ons denkvermogen. Bovendien gebruiken we een groter vocabulaire als we ons schriftelijk uitdrukken dan wanneer we dit mondeling doen. Hierdoor breiden we onze woordenschat uit en kunnen we ons op de duur subtieler en preciezer uitdrukken. Het verscherpt ook ons denkvermogen. Een kind dat veel leest vergroot dus zijn cognitieve competentie. Maar ik durf te beweren dat zijn sociale en emotionele competentie misschien wel nog belangrijker zijn. Maar daarover meer in mijn reeks over persoonsontwikkeling in de serie over het volwassen brein. Jurgen, zie dit niet als kritiek, maar als een extra bijdrage een je artikel.

  2. Rennie Verkerk

    Ik vraag me af of zo’n conclusie zomaar getrokken kan worden. Het zou ook nog zomaar zo kunnen zijn dat mensen die succesvol zijn vaker nieuwsgierig zijn dan niet-succesvolle mensen. En nieuwsgierige mensen zullen meer lezen omdat ze veel willen weten. Of misschien zijn mensen succesvol omdat ze zich goed kunnen concentreren op wat ze doen, en daardoor graag lezen, een taak waar je je goed bij moet kunnen concentreren. Of misschien lezen intelligente mensen wel meer en zijn intelligente mensen vaker succesvol? Van veel lezen leer je veel, dat is een feit, maar je moet willen lezen, je moet ervan houden. Het zou interessant zijn om te onderzoeken waarom mensen lezen, of waarom sommige mensen liever, en beter lezen dan andere.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Boekenweek van jongeren 2023

Boekenweek van Jongeren 2023

Vandaag start de boekenweek van jongeren. Tot en met 24 september is er volop belangstelling voor schrijvers, boeken en jongeren tussen 15 en 18 jaar.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.