Home » Dit wil je weten: 12 informatieboeken die je in de klas moet hebben!

Dit wil je weten: 12 informatieboeken die je in de klas moet hebben!

Een goed gevulde boekenkast is een must in elk klaslokaal. En in die kast staan natuurlijk verschillende soorten kinderboeken, die ieder een eigen functie hebben in de leescultuur. Naast kijk- en zoekboeken, prentenboeken, voorleesboeken, poëzie, boeken om te leren lezen, jeugdromans (fictie) en strips, moeten er ook informatieboeken (non-fictie) in de boekenkast staan.

Bij informatieboeken gaat het om interesse in weetjes. Je leest om te weten, om kennis te vergaren. Wij hebben 12 informatieboeken voor je geselecteerd die absoluut niet mogen ontbreken in jouw goed gevulde boekenkast in de klas.

1. Palmen op de Noordpool

Onze columnist Marc ter Horst heeft heel wat gave en interessante kinderboeken over aarde, natuur en klimaat op zijn naam staan. In Palmen op de Noordpool legt de auteur in begrijpelijke en luchtige taal uit wat klimaatverandering is, ondersteund met grappige illustraties. Een belangrijk boek, een must-have voor in de klas. Net als de andere boeken van Marc ter Horst trouwens:

  • Viruswereld
  • De oma van de oma van mijn oma
  • De wortels van Oranje
  • Van Oerknal tot Robot
  • Hé Aardbewoner!

2. Toen het oorlog was, 1939-1945

Een meesterlijk naslagwerk door een viertal auteurs van Patsboem! over de Tweede Wereldoorlog – met de focus op Nederland – speciaal geschreven voor kinderen in de bovenbouw. De begrijpelijke teksten en het historische beeldmateriaal maken Toen het oorlog was, 1939-1945 aantrekkelijk om te lezen.

Wat een geluk! De schrijvers hebben recent Toen het oorlog was, 1914-1918 uitgebracht, over de Eerste Wereldoorlog – waarin Nederland neutraal was. En ook dit boek moet je aanschaffen voor in de klas.

3. De Zweetvoetenman

Schrijfster Annet Huizing en illustrator Margot Westermann brengen in De Zweetvoetenman de rechtsstaat in waargebeurde verhalen en kwesties tot leven. Zoals het verhaal van rapper Typhoon die van de politie moest stoppen, omdat hij in een te dure auto reed. Of de vraag of je jouw eigen fiets mag terugstelen en of je een boete voor zweetvoeten kunt krijgen. Dit fijne naslagwerk hoort ook zeker thuis in elk klaslokaal. Vooral als je een stel advocaten in de dop tussen jouw leerlingen hebt zitten.

 

4. Willewete-serie

Speciaal voor de onderbouw is er de Willewete-serie. Een reeks informatieve prentenboeken voor de leergierige en nieuwsgierige allerkleinsten. Van het theater tot voetbal, van de haven tot ridders; er zijn meer dan 50 boeken verschenen over de natuur, de wereld, ‘veel te doen’ en geschiedenis. Elk boek vertelt – door middel van onder andere strips, opdrachten, versjes of een quiz – wat de kinderen willen weten. Hoe leuk is dat! Zie jij de complete serie al in jouw klas staan?

5. Britannica Kinderencyclopedie

‘Over alles wat we (nog) niet weten’ luidt de subtitel van de Britannica Kinderencyclopedie. Hier kunnen we kort over zijn: dit indrukwekkende naslagwerk vol vragen, weetjes en lijstjes geschreven door Christopher Lloyd moet je gewoon van groep 1 t/m 8 in de klas hebben.

6. Dit boek zit vol met hersenen

Wil je alles weten over de hersenen? Voor kinderen in de middenbouw is er dit reuze-interessante boek dat vol met hersenen zit. In Dit boek zit vol met hersenen leer je alles over het brein van mensen, dieren en robots en ook de geschiedenis van de neurowetenschap komt op speelse wijze aan bod. Lees en leer!

7. Het te gekke geldboek

Het te gekke geldboek van Arwen Kleyngeld – what’s in a name – staat bol van de spannende verhalen over geld. Over belasting, tulpenbollen, cryptomunten en handige hackers; geld is allesbehalve saai.

8. Het bijzondere beestjesboek

Yuval Zommer maakt informatieve prentenboeken waarin je blijft lezen en die je blijven verwonderen. In Het bijzondere beestjesboek geniet je van prachtige illustraties en interessante weetjes over de kleine kriebelbeestjes in en om school. In de pauze kunnen jouw leerlingen meteen op ontdekkingstocht.

En om de collectie compleet te maken voor in de klas, schaf je natuurlijk ook zijn andere boeken aan:

  • Het briljante bloemenboek
  • Het vrolijke vogelboek
  • Het zinderende zeeboek
  • Het buitengewone beestenboek

9. Lang geleden

Als je Lang geleden nooit hebt gelezen of überhaupt hebt gezien, dan moet je voor straf in de hoek. Dit boek van Arend van Dam is voor kinderen in de midden- en bovenbouw en gaat over de geschiedenis van Nederland in 50 interessante (voorlees)verhalen, die mooi geïllustreerd zijn door Alex de Wolf. Lang geleden is al 15 jaar oud en tegelijkertijd tijdloos. Net als de andere delen uit de Lang geleden-serie, die je uiteraard ook in de klas moet hebben staan.

Voor leerlingen uit groep 3 en 4 heeft Arend van Dam AVI-boekjes geschreven; zo kunnen zij op niveau lezen en leren over onder andere Rembrandt van Rijn, Leonardo da Vinci en Johann Sebastiaan Bach. Klinkt goed toch?

10. Het raadsel van alles wat leeft

Jan Paul Schutten deelt in dit magistrale boek zijn kennis over het wonder van het leven en de evolutie. In Het raadsel van alles wat leeft geeft hij antwoord op grote levensvragen en illustrator Floor Rieder heeft er prachtige illustraties bij gemaakt. Wederom een must-read voor in de klas. Net als de andere boeken van dit duo:

  • Het wonder van jou en je biljoenen bewoners
  • Het mysterie van niks en oneindig veel snot

11. Tijdlijn

Maak een reis door de geschiedenis met Tijdlijn van Peter Goes. Fantastische beeldplaten van de oerknal tot nu, voor onder-, midden- en bovenbouw. Een pareltje!

12. Plassen over kwallenbeten

Maartje Kouwen, Steijn van Schie en Koen Moons zijn wetenschapsjournalisten en biologen en ontleden in het boek Plassen over kwallenbeten 50 biologische misvattingen, oftewel biologische lariekoek. Leuk en interessant voor jong en oud!

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.