Home » Goede doelen: 10 warme acties om (met school) te steunen

Goede doelen: 10 warme acties om (met school) te steunen

December is de maand van saamhorigheid, feest, vrede, liefde en samen delen. Dit maakt december de perfecte maand om geld in te zamelen voor kinderen elders op de wereld. Verkoop kaarten, houd een kerstmarkt, start een flessenactie en kies een doel. Wij verzamelden tien doelen die tot de verbeelding van de kinderen spreken. Aan de slag!

1             Schoolmaatjes

‘Juf, mijn schrift is vol!’ Het krijgen van een nieuw schrift is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hier heeft Schoolmaatjes iets op bedacht. Met het opgehaalde geld worden Correctbooks – uitwisbare schriften – gekocht. De kaften van de schriften worden versierd door leerlingen in Nederland, zodat het een persoonlijk cadeau wordt. Een geweldig initiatief om het leren in ontwikkelingslanden makkelijker en leuker te maken.

2             World Vision

Bij World Vision sponsor je een kind met de klas. Maar jullie kiezen niet het kind dat je sponsort, maar het kind in het ontwikkelingsland kiest zelf zijn of haar sponsor. Het sponsorgeld gaat naar projecten voor schoon drinkwater, gezondheidszorg, voedsel en onderwijs. Een goede aanleiding om samen te praten over het leven in ontwikkelingslanden, wat is er anders dan hier, hoe ziet het onderwijs eruit, hoe kom je aan drinkwater? Zie het als een extra klasgenoot, voor wie jullie je samen inzetten. Vaak is het ook mogelijk om kaarten en tekeningen uit te wisselen, zodat de leerlingen van elkaars cultuur kunnen leren.

3             Stichting Jarige Job

Je verjaardag is een van de leukste dagen van het jaar: je smikkelt van de taart, pakt cadeautjes uit en op school sta je in het middelpunt van de belangstelling. Helaas kunnen niet alle kinderen in Nederland hun verjaardag vieren, omdat er thuis te weinig geld voor is. Stichting Jarige Job doet hier iets aan. Met het ingezamelde geld worden verjaardagsboxen gevuld waarmee kinderen verblijd worden. Hoeveel kinderen voorzien jullie van een leuke verjaardag?

4             Serious Request

Zoals november verbonden is met intocht van Sinterklaas, is december verbonden met Serious Request. Serious Request is een ludieke actie van 3FM. Tijdens deze actie zetten dj’s van de radiozender zich in voor een specifiek thema. Bezoek met de leerlingen het Glazen Huis en luister naar de radiozender om up-to-date te blijven.

5             My Book Buddy

Hoeveel kinderen in jouw klas vinden lezen leuk? Hopelijk iedereen! Het lezen van boeken is in Nederland heel gewoon, maar dat is lang niet overal zo. Om het lezen van boeken ook in ontwikkelingslanden eenvoudiger te maken, zet My Book Buddy kinderbibliotheken op. De stichting stimuleert leerkrachten de boeken actief uit te lenen. Dus met het geld dat jullie inzamelen, kunnen kinderen wereldwijd lekker lezen!

6             Plan International

Kijk eens naar je klas: hoeveel jongens en meisjes zie je? De kans is groot dat dat ongeveer fiftyfifty is. Dat is niet overal zo, want wereldwijd gaan 80 miljoen meisjes niet naar school! Tijd om in actie te komen. Maak posters om aandacht te trekken, bedenk een actie en haal geld op om onderwijs voor alle kinderen toegankelijk te maken.

7             Save the Children

Iedereen heeft recht op een gelukkige jeugd. Maar wat is gelukkig? Wat is er nodig voor een goede start? Hoe kun je kinderen beschermen tegen onrecht, misbruik en verwaarlozing? Save the Children zet zich met hart en ziel in om het leven van kinderen te verbeteren en jullie kunnen daarbij helpen. Zet de oven maar aan om koekjes te bakken. Of haal je hardloopschoenen uit de kast voor een sponsorloop!

8             Kinderen van de Voedselbank

Voor sommige kinderen is het krijgen van nieuwe kleren heel bijzonder, en zelfs dagelijks een warme maaltijd, het vieren van je verjaardag en het krijgen van een cadeautje is er voor hen niet altijd bij. Dit is geen ver-van-je-bedshow, dit gebeurt gewoon in Nederland. Stichting Kinderen van de Voedselbank zet zich in tegen de maatschappelijke gevolgen van kinderarmoede in Nederland. Maak je leerlingen bewust van deze armoede en kijk wat je samen kunt doen.

9             Kinderhulp

Puzzelen is leuk, maar niet als je elke maand moet puzzelen om rond te komen. ‘Geef ik deze euro uit aan eten of spaar ik voor een nieuwe broek?’ Eén op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Kinderhulp is er voor hen. Voor grote dingen zoals een dagje uit, een nieuwe fiets of een opleiding, maar ook voor kleine dingen zoals een leesboek, een nieuwe jas of een cadeautje van de Sint. Willen jullie bijdragen aan het geluk van deze kinderen? Zamel geld in en doneer!

10          Kies zelf een doel

De lijst met goede doelen is lang, erg lang. Eigenlijk bestaat hét goede doel ook niet. Elk doel waarmee je een ander probeert te helpen, is in wezen goed. Overleg met de klas, verdiep je in verschillende doelen en kies een doel waarvoor jullie je willen inzetten. Kies een doel dat dicht bij jullie ligt en doe je uiterste best om samen een recordbedrag op te halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Lucelle en Robert, ode aan de docent

Ode aan … Lucelle Comvalius

Robbert brengt een ode aan Lucelle Comvalius. Zij is 26 jaar docent, ambassadeur bij Leraar24.nl en bestuurslid bij de educatieve stichtingen Bekijk ‘t en Petje af.

Bekijk
Kinderen die tijdens een energizer elkaar vasthouden

Energizers: samenwerken 

Zijn de kinderen in je groep een beetje op elkaar ingespeeld? Gebruik deze energizers om samenwerking tussen de lessen door te oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.